ASSE - Ontwerpplan speelterrein Kobbegem

C21

ASSE - Ontwerpplan speelterrein Kobbegem

Speelterrein_kobbegem_-_ontwerp
 

De toestellen op het huidige speelterrein Hogeweide in Kobbegem zijn versleten en kregen te maken met vandalisme. Daarom wordt dit speelterrein heraangelegd. Op maandag 20 juni stelden we het definitieve ontwerpplan voor. 

 

Vorig jaar organiseerden we een ruime bevraging bij kinderen en volwassenen, om te polsen naar de (speel)elementen die zeker aanwezig moeten zijn. Later organiseerden we een meedenkmoment over de inrichting van het speelterrein. Er bleek vooral vraag naar een groene ruimte met natuurlijke uitstraling, waar jong en oud elkaar kan ontmoeten. Een gezellige en open plek, waar ruimte is voor spel en rust en dat in een veilige en nette omgeving. In de top 3 van de kinderen noteren we de vraag naar schommelen, glijden, klimmen/touwen/springen.

 

Waar het speelterrein zich nu bevindt, is er ruimtelijk te weinig plaats voor de gewenste grootte van de speeltoestellen. Er is bovendien een gebrek aan sociale controle waardoor er vandalisme is en sporadisch sporen van criminaliteit. Daarom zal het speelveld verhuizen naar het centrale groene plein in de Broekstraat, dat nu als trapveld en voor evenementen als Kobbegem Kermis wordt gebruikt. Het ligt centraal en is zo vlot bereikbaar voor alle Kobbegemnaren.

 

We pakken meteen het volledige terrein aan en integreren een aantal zaken uit de bevraging:

  • Het trapveld blijft behouden en wordt omringd door een pad in halfverharding waarnaast de nieuwe speeltoestellen verspreid geplaatst worden. Dit laat toe om doorheen het terrein te wandelen of te lopen terwijl de kinderen zich op de speeltoestellen kunnen uitleven.
  • Het voormalige speelplein wordt een buurtparkje met zitbanken.
  • Het zicht naar de kerk vanuit de Willem De Ganckstraat en Broekstraat wordt opengetrokken.
  • Het petanqueterrein is gericht naar de oudere bezoekers. Zitbanken en picknicktafels zorgen ervoor dat je er ook rustig iets kan eten of drinken terwijl de kinderen spelen. 

In het kader van het klimaatactieplan voorzien we ook het volgende:

  • Aan de zijde van Broekstraat en Lierput komt een fietsenstalling. Op de Broekstraat plaatsen we een afvalstraat. 
  • We planten nieuwe bomen waaronder ook een klimboom. 
  • We zetten in op een ecologisch beheer en wisselen intensief en extensief maaien af. Als er evenementen plaatsvinden, maaien we het volledige trapveld kort.
  • Het regenwater voeren we via een wadi vertraagd af. 

In het najaar starten we met de heraanleg. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 05 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024

archief