REGIO - De Pajotse Smaakroute

C21

REGIO - De Pajotse Smaakroute

Foto_pajotse_smaakroute__c__marsel_van_oosten
 
Foto_pajotse_smaakroute_muzikale_wandeling__2___c__marsel_van_oosten
 
Foto_pajotse_smaakroute_muzikale_wandeling__c__marsel_van_oosten
 
Foto_pajotse_smaakroute_opening_met_zonnefoor__2___c__marsel_van_oosten
 
Foto_pajotse_smaakroute_opening_met_zonnefoor__c__marsel_van_oosten
 

Op zoek naar een leuk en origineel idee voor een teambuilding, vrijgezellenfeest, familiedag of verjaardag? Dan is de Pajotse Smaakroute ongetwijfeld hetgeen waarnaar je op zoek bent! Pajot Zenne magazine sprak met Katleen Evenepoel (algemeen directeur) en Carolien Bellemans (projectverantwoordelijke Pajotse Smaakroute) van Zonnelied vzw.

 

Wat is de Pajotse Smaakroute?

Carolien: De Pajotse Smaakroute is een gemotoriseerde route doorheen het ‘Toscane van Vlaanderen’, beter bekend als het Pajottenland. Als toerist ga je op pad met een 2PK, volkswagenbusje, Vespa of scooter. Je passeert langsheen kleine straatjes waardoor je ten volle kan genieten van de prachtige landschappen en vergezichten. Er zijn ook verschillende stopplaatsen voorzien waar je lokale streekproducten kan proeven.

 

Wat maakt de Pajotse Smaakroute uniek?

Katleen: Zonnelied vzw zet als sociale ondernemer sterk in op inclusieve en innovatieve projecten. De Pajotse Smaakroute kadert in het project ‘Inclusief Pajottenland’. Dit project wil personen te werk stellen die uit de boot vallen in het gewone arbeidscircuit en dit door middel van horeca, recreatie en toerisme. De toerist stopt tijdens deze route dus niet zomaar bij enkele willekeurige Pajotse horeca of producenten: bij de meeste locaties zijn er mensen in kader van dit project tewerkgesteld. Zo begeleidde we al 38 mensen via een leerervaringstraject.

 

Carolien: Dit is niet zo evident. Ondernemingen moeten bereid zijn om zich aan het tempo van de werknemer aan te passen. Het is bijvoorbeeld perfect mogelijk dat de werknemer maar één dag in de week komt. In het kader van dit project vonden we al verschillende organisaties die bereid waren tot samenwerking, zoals Pajot begot en Wijndomein Dappersveld-Woestijn.

 

We vroegen ook aan Sam Dehandschutter, wijnmaker van Wijndomein Dappersveld-Woestijn, wat zijn ervaring is met de Pajotse Smaakroute.

Sam: Wij kunnen zo’n goede initiatieven alleen maar toejuichen. Door samen aan dezelfde kar te trekken, samen evenementen of activiteiten te organiseren, zetten we het Pajottenland op de kaart als toeristische trekpleister. Naar aanleiding van de Pajotse Smaakroute leerden we ook Liese* kennen, bewoner van Zonnelied vzw. Zij komt nu wekelijks één dag bij ons werken. Wij krijgen een helpende hand en zij is eens weg uit haar dagelijkse omgeving. Voor beiden een win-win situatie. Oké, het is soms eens zoeken hoe we het gaan aanpakken, maar we zijn blij dat we ook zo ons steentje kunnen bijdragen. Samen kunnen we het Pajottenland doen groeien.

 

*Om de privacy van Liese te bewaren, werd een fictieve naam gebruikt.

 

Hoe kunnen toeristen zich voor de route inschrijven?

Carolien: De Pajotse Smaakroute werd voor het eerst gelanceerd 9 september 2018 tijdens de Zonnefoor. Het was belangrijk voor ons dit project geen eendagsvlieg was, maar dat het een toekomst kende. We hebben dan verschillende scooterorganisaties aangesproken waaronder Corallium, Scootertours en Pajot Experience. Als je bij hen aanklopt, kan je de Pajotse Smaakroute reserveren.

 

Welk gevoel zullen de deelnemers overhouden aan de Pajotse Smaakroute?

Carolien: We zijn er van overtuigd dat de mensen het fantastisch zullen vinden! Al je zintuigen worden immers verwend tijdens de tocht dankzij het betoverende landschap, de overheersende rust en de smakelijke streekproducten. Het is zeker ontspannend.

 

Katleen: En als het smaakt naar meer… moeten de geïnteresseerden zeker eens naar de website www.inclusief-pajottenland.be gaan. Met het project Inclusief Pajottenland ontwikkelden we immers niet alleen de Pajotse Smaakroute, maar ook een muzikale wandeling. Tijdens deze wandeling worden er verhalen verteld door een lokale gids en door mensen met een beperking. Het wandelen wordt afgewisseld met enkele muzikale intermezzo’s gebracht door lokale muzikanten.

 

Meer info over de Pajotse Smaakroute & reserveren?

www.inclusief-pajottenland.be

www.scootertours.be

www.pajot-experience.be

www.corallium.be

Meer info over de genoemde ondernemingen?

 

www.zonneliedvzw.be

www.dappersveldwoestijn.be

www.pajotbegot.be 

 

Lees het volledige Pajot Zenne Magazine hier digitaal of rep je naar één van de 450 verdeelpunten in je regio.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 jun 2019
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief