Internationale politieactie maakt een einde aan mensensmokkel met privévliegtuigen

C21

Internationale politieactie maakt een einde aan mensensmokkel met privévliegtuigen

Schermafbeelding_2022-09-14_om_22
 

 In de ochtend van dinsdag 13 september heeft een internationale politieoperatie een einde gemaakt aan een organisatie die gespecialiseerd was in mensensmokkel. De actie, waarbij politiediensten uit België, Italië, Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en de Verenigde Staten betrokken waren, werd vanuit het Federaal Parket geleid door een Brusselse onderzoeksrechter. De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel, bijgestaan door onder andere de Directie Serious and organised crime (DJSOC) van de Federale Gerechtelijke Politie, werd voor dit onderzoek ook ondersteund door Europol. Tijdens de actie werden onder meer 2 vliegtuigen in beslag genomen en werden 5 personen gearresteerd, waaronder 2 in ons land.
Mensensmokkel met privévliegtuigen en valse diplomatieke paspoorten
De mensensmokkel door deze organisatie verliep steeds op dezelfde wijze. De passagiers, voornamelijk personen van Koerdische afkomst, stapten in Turkije aan boord van een privévliegtuig met valse diplomatieke paspoorten op zak. De officiële bestemming van de reis - meestal het Caribisch gebied - werd echter nooit bereikt. Tijdens een tussenlanding op een Europese luchthaven verlieten de migranten het vliegtuig, vernietigden ze hun valse paspoorten en vroegen ze stelselmatig asiel aan.
De organisatie liet zich naast mensensmokkel en valse documenten ook in met het uitgeven van valse cheques en oplichting van vliegtuigmaatschappijen in een poging een eigen vloot uit te bouwen. Ook hotels werden opgelicht door de niet-betaling van facturen. Per gesmokkelde persoon werden door de organisatie woekerprijzen tot 20.000 dollar geïnd.
Tussen oktober en december 2020 vonden minstens 5 smokkeloperaties plaats in 5 verschillende Europese landen. Daarnaast werden er meerdere plannen gemaakt om andere smokkeloperaties uit te voeren.
Onder meer 2 vliegtuigen in beslag genomen
Dankzij intensief onderzoek door de Belgische speurders en een goede samenwerking met andere Europese en Amerikaanse politiediensten, kon men vaststellen dat de basis van de organisatie zich in België bevond.

De tussenkomst op dinsdagochtend 13 september 2022, gecoördineerd door Europol en Eurojust, richtte zich naast België ook op Italië en Frankrijk. Deze actie leidde tot de arrestatie van 5 personen, waaronder 2 in België. Zij worden op woensdag 14 september voorgeleid voor de onderzoeksrechter. Ze worden verdacht van feiten van mensensmokkel, witwassen, deelname aan een criminele organisatie en valsheid in geschrifte
Daarnaast werden tijdens de actie ook een grote som geld, verschillende goederen die gebruikt werden door de organisatie en 2 vliegtuigen in beslag genomen. Het feit dat de valse documenten door de organisatie in België werden vervaardigd, werd tijdens de actie bevestigd door het aantreffen van vervaardigingsmateriaal.
Dit onderzoek past volledig in het Nationaal Veiligheidsplan (NVP) 2022-2025 van de Geïntegreerde Politie. In dit plan worden onder meer de aanpak van georganiseerde criminaliteit, mensensmokkel en misdrijven tegen de fysieke en psychische integriteit als belangrijke veiligheidsthema’s opgenomen.
Aan de actie werkten heel wat (politie)diensten uit binnen- en buitenland mee: de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Brussel, de Directie Serious and organized crime (DJSOC), de Luchtvaartpolitie, de directie Hondensteun, een lokale politiezone, politiediensten uit Italië, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en de Verenigde Staten, het Federaal Parket, Europol en Eurojust.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 sep 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 09 nov 2022
Guido van Cauwelaert | 09 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 08 nov 2022

archief