Ambitieus programma van start om de Vlaamse kastelen en tuinen een relevante plek te geven in onze samenleving

C21

Ambitieus programma van start om de Vlaamse kastelen en tuinen een relevante plek te geven in onze samenleving

Scherm__afbeelding_2023-08-01_om_14
 

  

Vandaag wordt het startschot gegeven van het drie maanden durende herwaarderingsfestival Stories Unfold. Een initiatief van EventFlanders in samenwerking met Toerisme Vlaanderen. 
Verwacht je aan een gloednieuw topevenement met een waaier aan culturele activiteiten als concerten, film, kunstexpo’s, theater en dans, food experiences, overnachtingen, lezingen, workshops en lokale initiatieven die je deze zomer in en rond het domein van het Rubenskasteel in Zemst  kan ontdekken. 

Wat is Stories Unfold?

Stories Unfold is de start van een breed en ambitieus programma om de Vlaamse kastelen en tuinen een relevante plek te geven in onze samenleving. De ambitie is om met Stories Unfold over meerdere jaren in verschillende kastelen en tuinen in Vlaanderen nieuwe inzichten te brengen rond herbestemmingen.

Het Rubenskasteel is de eerste plek die Stories Unfold verwelkomt. Dit pilootproject heeft tot doel om deze magische plek te laten heropleven en de banden met buurtbewoners en andere betrokkenen aan te halen. Verder worden bedrijven en organisaties uit de buurt aangemoedigd om deze locatie te gebruiken, waardoor Stories Unfold een steentje bijdraagt aan de gemeenschap. .

 

Stories Unfold is elke week open van woensdag tot en met zondag.

Een totaalbeleving op één plek

Vanaf vandaag tot en met 29 oktober 2023 komt er in het Rubenskasteel en zijn tuinen een waaier aan belevenissen voor jong en oud, voor foodies en cultuurenthousiastelingen. Het festival is vijf dagen per week toegankelijk voor bezoekers en trakteert hen minstens vier dagen per week op een gevarieerde programmatie.

Raadpleeg het volledige programma hier

Vanaf 18 augustus is de Beeldentuin 'NEIGHBOURS' te bezichtigen waar curator Manor Grunewald twintig hedendaagse beeldende kunstenaars uit binnen- en buitenland samenbrengt die je door een spel van vorm en kleur laten ontdekken, leren en verwonderen. De kunstenaars gaan in dialoog met de tuinen, Rubens en de rijke culturele geschiedenis van het kasteel. 

 

       

Over Stories Unfold

Dat Vlaanderen een buitengewone collectie aan kastelen bezit die tot ieders verbeelding spreekt, is geen geheim. Daarenboven weten we uit onderzoek dat onze Vlaamse erfgoedpracht een van de belangrijkste redenen vormt om Vlaanderen te bezoeken. Meteen een extra reden voor Toerisme Vlaanderen om in de toekomst deze magische plekken in de kijker te zetten en nieuw leven in te blazen.

Hét startschot hiervan? 
Stories Unfold. Met dit gloednieuwe topevenement geeft Toerisme Vlaanderen het startschot voor een breed en ambitieus programma voor de Vlaamse kastelen en tuinen. Dit plan zal de verhalen van de verschillende kastelen en tuinen in Vlaanderen ontvouwen via nieuwe herbestemmingen en ontsluitingen over meerdere jaren heen en past perfect binnen de Reizen Naar Morgen strategie. Stories Unfold zet niet enkel onze Vlaamse landgoederen in de schijnwerpers, maar bouwt ook mee aan de internationale reputatie van ons Vlaams erfgoed. 
Stories Unfold stimuleert tegelijkertijd via een programma op maat de kennisopbouw, kennisdeling en verbinding binnen en vanuit het Vlaamse netwerk van landgoedeigenaars en - uitbaters. Last but not least zal Stories Unfold via buurtvervlechting en lokale betrokkenheid ook inzetten op de rol en de plek van het landgoed in kwestie binnen haar gemeenschap en landschap.

Stories Unfold is internationaal gezien een uniek project dat de ambities die Toerisme Vlaanderen heeft met de Vlaamse landgoederen ongetwijfeld kracht zal bijzetten.” zegt Peter De Wilde, CEO van Toerisme Vlaanderen. “Het moet een creatieve broedplaats worden die het experiment niet uit de weg gaat om van daaruit te verwonderen en verbeelden, te inspireren over de toekomst van onze landgoederen. Het is onze bedoeling om elke twee jaar een nieuwe editie van Stories Unfold te kunnen laten doorgaan op een ander Vlaams landgoed.”

Vlaams minister voor toerisme, Zuhal Demir, is opgetogen over het project: “De veelzijdigheid en de grote aandacht voor lokale verweving, betrokkenheid en engagement trekt mij zeer aan in Stories Unfold. Maar evenzeer de manier waarop er omgegaan wordt met duurzaamheid, natuur en omgeving  zowel in de organisatie als in de programmatie juich ik toe.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
01 aug 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 19 apr 2024
Marc Sluys | 14 apr 2024

archief