Onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij sociale huurders

C21

Onderzoek naar buitenlandse eigendommen bij sociale huurders

Winderickx__alsemberg__-_wpz__c__2017
 

Woonpunt Zennevallei (WPZ), woonmaatschappij in Halle, doet regelmatig onderzoek naar fraude bij haar sociale huurders. Zo kan iemand die buitenlandse eigendom heeft, niet huren bij een sociale woonmaatschappij. Toch komt dit soort fraude in vergelijking met de sector of andere soort fraude weinig voor. 

De voorbije drie jaar voerde Woonpunt Zennevallei 11 onderzoeken uit naar buitenlandse eigendommen. Deze gebeuren naar aanleiding van vermoedens of tips. De woonmaatschappij laat zich bij de onderzoeken bijstaan door externe onderzoekbureaus die hierin gespecialiseerd zijn. Van de 11 onderzoeken bleek er slechts in 1 geval sprake te zijn van fraude. Deze huurder moest niet alleen de jarenlange korting op de huurprijs terugbetalen (2.125 euro), maar ook de gerechtskosten. Het huurcontract werd tevens beëindigd. Op dit moment lopen er nog 2 onderzoeken naar buitenlandse eigendommen. Naast de onderzoeken hebben in 2021 5 huurders zichzelf aangegeven voor het bezit van buitenlandse eigendom en bleek 1 huurder na overlijden eigendom te hebben. In totaal werd daar voor 232.695,85 aan sociale korting teruggevorderd.
 
Met 7 gevallen de afgelopen 4 jaar is fraude door buitenlandse eigendom bijzonder laag bij Woonpunt Zennevallei. Ook bij de onderzoeken bleek maar 9% van de dossiers effectief om fraude te gaan. Ter vergelijking: in Vlaanderen werden in totaal 941 onderzoeken uitgevoerd, waarvan 482 een positief resultaat opleverden (51%). Bovendien blijkt het aantal huurders met binnenlandse eigendommen groter te zijn. Jaarlijks gaat het om zo’n 20-tal dossiers. Vaak gaat het hierbij om huurders die eigendom hebben verworven na een erfenis of schenking. Zij krijgen net als bij buitenlandse eigendom steeds 1 jaar de tijd om hun gedeelte in de eigendom te vervreemden. Meestal wordt hieraan voldaan en kunnen zij blijven huren.
 
Naast het onderzoek naar eigendomsbezit controleert WPZ ook op mogelijke vormen van domiciliefraude. Hierbij komt het voor dat de domicilie- en verblijfplaats niet overeenkomen, bijvoorbeeld omdat een huurder al geruime tijd bij familie of bij een partner verblijft. Sinds 2019 zijn er 3 gevallen van domiciliefraude vastgesteld, waarbij in totaal €34.730,05 aan sociale korting is teruggevorderd. Bart Vranken, directeur van WPZ, verklaart: "Wij voeren controles uit waar nodig, maar vaak blijkt het loos alarm te zijn. In de afgelopen 4 jaar hebben slechts 10 huurders hun sociale korting moeten terugbetalen vanwege buitenlandse eigendommen of domiciliefraude. Dit komt neer op 0,5% van onze huurders. Als er daadwerkelijk fraude wordt vastgesteld, moeten we optreden. Een sociale woning moet terechtkomen bij diegenen die het echt nodig hebben, maar we zijn vooral dankbaar dat het gros van onze huurders zich wel aan de regels houden."
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 14 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Marc Sluys | 11 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024
Marc Sluys | 27 mrt 2024

archief