Vlaams Belang voert woensdag actie voor eigen rechtbank in Halle Vilvoorde

C21

Vlaams Belang voert woensdag actie voor eigen rechtbank in Halle Vilvoorde

Scherm__afbeelding_2024-05-22_om_10
 
‘Iedereen gelijk voor de wet’. Onder die slagzin voeren Vlaams Belang-kopstukken en militanten woensdag 22 mei actie aan het Brussels Justitiepaleis voor een eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde. “Het enige wat wij vragen is om Halle-Vilvoorde gelijk te schakelen met de rest van Vlaanderen”.
Volgens Vlaams parlementslid Klaas Slootmans worden anderstalige daders die in Halle-Vilvoorde feiten plegen nu fors bevoordeeld. “Door onze achterhaalde taalwetgeving kunnen anderstalige daders die in onze regio feiten plegen tijdens de zitting een taalwijziging aanvragen, waardoor het dossier moet worden vertaald en in handen komt van een Franstalige onderzoeksrechter. Door de focus op grootstedelijke problemen worden misdrijven zoals inbraken en oplichting door hen geklasseerd als ‘kleine criminaliteit’ en daardoor niet prioritair behandeld, met vaak een seponering of vrijlating tot gevolg.
“Splitsing nu”
“Het enige wat wij vragen is om Halle-Vilvoorde gelijk te schakelen met de rest van Vlaanderen. Dat komt met andere woorden neer op een volledige splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel. Concreet komt er dan een tweetalig gerechtelijk arrondissement dat samenvalt met het grondgebied van het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest, en kan Halle-Vilvoorde samen met Leuven een volwaardig provinciaal gerechtelijk arrondissement vormen, zoals dat in alle provincies het geval is.”
Gebetonneerd
Slootmans wijst wel met een beschuldigende vinger naar zowel cd&v als N-VA die volgens hen boter op het hoofd hebben. “Beide partijen zeggen voor de galerij dat ze voor een splitsing van het gerechtelijk arrondissement zijn, maar uit hun daden blijkt het tegendeel. In het Vlaams parlement stemden beide partijen tegen een resolutie van Vlaams Belang om paal en perk te stellen aan deze aberrante situatie. Bovendien stelde cd&v met Annelies Verlinden als minister voor institutionele hervormingen artikel 157bis van de Grondwet niet in herziening. Dat artikel betonneert de bestaande taalwetgeving in gerechtszaken, waardoor het in principe niet kan gewijzigd worden in de volgende legislatuur. Bovendien liet ook N-VA na om tijdens haar federale regeringsdeelname onder de regering-Michel werk te maken van een eigen rechtbank in Halle-Vilvoorde”, aldus nog Slootmans.
 
De Partij benadrukt wel dat er nog een creatieve oplossing mogelijk is via het beruchte artikel 195, dat wel in herziening werd gesteld. Dat artikel regelt de procedure van grondwetssherziening en werd in 2011 al eens gebruikt voor de zesde staatshervorming onder Di Rupo.   
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mei 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jun 2024
Marc Colpaert | 03 jun 2024
Hugo Devillé | 31 mei 2024
Devogeleer Emile | 23 mei 2024

archief