GERAARDSBERGEN - Grenzeloos genieten tijdens de Vlaamse Ardennendag op 27 april

C21

GERAARDSBERGEN - Grenzeloos genieten tijdens de Vlaamse Ardennendag op 27 april

Untitled
Ingezonden foto

Op zondag 27 april 2014 strijkt de Vlaamse Ardennendag neer in De Helix in Geraardsbergen. Het wordt een dag vol boeiende activiteiten en wandelingen in en om De Helix en het nabijgelegen Raspaillebos. Tal van partners staan garant voor een dag grenzeloos genieten van het bos, de stilte in de natuur en diverse activiteiten voor jong en oud.

Raspaillebos
In Geraardsbergen en Galmaarden vind je op de flanken van de Bosberg een sprookjesachtig stukje Vlaanderen: het Raspaillebos. Hier word je verrast door bloementapijten met overweldigende kleurenpracht, gelegen in een golvend landschap met verbluffende vergezichten. De oevers van de talloze bronbeekjes worden dan kleurrijke linten met pinksterbloem, dotterbloem en slanke sleutelbloem. Op de hellingen doen bosanemoon, wilde hyacint en daslook uitbundig mee aan dit kleurenspektakel.
De Helix
De Helix is de ideale uitvalsbasis voor deze Vlaamse Ardennendag. Het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu in Grimminge ademt groen en rust uit. In een oase van stilte biedt het centrum informatie over en inzicht in natuur en milieu.
Programma
De Vlaamse Ardennendag heeft een brede waaier van activiteiten voor jou in petto. Neem deel aan boeiende geleide wandelingen over vogels, stiltebeleving in de natuur, kruiden en ook een speciale wandeling op maat van de kinderen. Volg op eigen houtje een parcours doorheen het Raspaillebos en ontdek hoe het bos klinkt, ruikt en proeft. PASAR biedt twee langere wandelingen aan die jou op eigen tempo van het betoverende landschap rond De Helix en het bos laten genieten. Ook wie liever dichtbij De Helix blijft, wordt verwend. In het centrum en in de tuin errond maak je kennis met kruiden, erfgoed en tal van infostands. Kinderen en jongeren kunnen bijenhotels in elkaar knutselen, deelnemen aan survivalworkshops, kokkerellen met kruiden, rondzwermen op bezemstelen en nog veel meer.
Detailprogramma
Alle activiteiten starten aan De Helix, tenzij anders vermeld
 VOORMIDDAG
Vroege vogelwandeling
Gidsen van vogelwerkgroep Cinerea leiden een wandeling (8u tot 10u30) met aandacht voor de zang van allerlei bos- en struweelvogels. Start op de parking van het Moerbekebos, Kapellestraat, Moerbeke.
Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen
Velt werkte samen met verschillende partners twee jaar lang rond kruiden uit de Vlaamse Ardennen. Van 11u30 tot 13u stellen ze in De Helix de resultaten van het project ‘Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen’ voor aan het grote publiek.
VOOR- en NAMIDDAG
PASAR-wandelingen
PASAR biedt vanaf 10 u twee uitgestippelde wandelroutes (van 8 km en 15 km) aan in de ruime omgeving van De Helix.
Scharrelkids
Scharrelkids laat kinderen (4-12 jaar) en hun (groot)ouders de natuur dichtbij ontdekken en beleven. Wandelingen om 10u30, om 14u en om 15u. Duur van de activiteit: 2 u. 
Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen per wandeling. Inschrijven is noodzakelijk en kan op de dag zelf aan de infostand.
Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen
Laat je onderdompelen in de kruidenweelde van de Vlaamse Ardennen. Ervaar de weldaden van de gewone planten en kruiden in de eigen tuin of in de natuur. Vroeger gebruikte men kruiden om te toveren, ook nu nog beschermen kruiden ons. Wat is eetbaar? Welke kruiden kunnen ons genezen?
Wandelingen om 10u en om 14u30 (duur 1,5 u). Inschrijven is noodzakelijk en kan op de dag zelf aan de infostand.
Activiteiten aan De Helix
Bezoek tussen 10u en 17u de verschillende standen en activiteiten. Er is voor elk wat wils, voor groot en klein. Je kan bovendien meedoen aan de wedstrijd ’kruiden van de Vlaamse Ardennen’ en kans maken op een mooie prijs.
Infostanden: Agentschap voor Natuur en Bos, Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Natuurpunt, De Helix, Velt, Waerbeke, Stad Geraardsbergen, Toerisme Vlaamse Ardennen, imkersvereniging Ons Denderbieken, Vlaamse Herboristenvereniging, LETS-Geraardsbergen, Voedselteam Geraardsbergen, Milieufront Omer Wattez, De Milieuboot, JNM, CVN, The Outsider,… Demonstratie en verkoop van verrekijkers en telescopen door Optiek Van Ommeslaeghe.
Diverse doe-activiteiten: vlierfluitjes en insectenhotels maken, geluiden raden, waterdiertjes scheppen, bootjes maken, waterproefjes uitvoeren, brandnetelsoep maken, blotevoetenpad bewandelen, sjorren, vlinders maken, toastjes proeven, knutselen met natuurlijke materialen, kruidenzakjes vullen, handmassage geven, genieten van een voetbadje, luisteren naar verhalen, filmpje maken, koken met de natuur, … 
De geneugten des levens
Natuurpunt Boven-Dender en de Padstappers zorgen voor hap en drank van 12u tot 18u. Proef er in primeur 't Iffraken, het nieuwe tripelbier gebrouwen door en voor Natuurpunt Boven-Dender of de nieuwe kruidendrank van de Vlaamse Ardennen die werd gerealiseerd in het kader van het project ‘Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen’.
NAMIDDAG
Wandelparcours ‘Grenzeloos genieten in het Raspaillebos’
Volg op eigen tempo een uitgestippeld parcours van 5 km door het Raspaillebos met leuke en informatieve stops (doorlopend van 13u30 tot 17u). Ontdek de typische dieren en planten van het bos, aanschouw de heropgebouwde Juffrouwkapel, ontdek de overblijfselen van de Groote Oorlog, kom alles te weten over het bosbeheer en geniet van de stilte in en rond het bos.
Muziek van de natuur… in stilte
Activiteit voor volwassenen en kinderen samen. Met al onze zintuigen 'luisteren' we naar de stilte en de natuurgeluiden om ons heen. Start om 13u30 (tot 15u30), maximum 30 deelnemers. Inschrijven is noodzakelijk en kan op de dag zelf aan de algemene infostand.
Bezemstelen en heksen
De Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) organiseert van 14u tot 16u30 activiteiten voor kinderen en jongeren over bezemstelen, heksen en bermen.
Survivaltechnieken en natuurkoken
The Outsider daagt kinderen en jongeren uit tijdens hun workshops ‘survival technieken’ en ‘natuurkoken’. Beide workshops duren 1 uur en worden twee keer gegeven: om 14u (tot 15u) en 15u30 (tot 16u30). Inschrijven is noodzakelijk en kan op de dag zelf aan de infostand.
Lezing: Kruiden verkennen in de Vlaamse Ardennen
Is de brandnetel nu een gewenste of een ongewenste gast in de tuin? Ken je lepelblad? Wist je dat je van paardenbloemen gelei kan maken? Tijdens enkele korte lezingen (30 min) stelt Herman De Waele met veel enthousiasme enkele streekeigen kruiden voor. Met tips voor tuin én keuken! Om 13u30, 14u30 en 16u30.
Sporen in de tijd
Vzw Trage Wegen en Milieufront Omer Wattez laten je van 15u30 tot 16u kennismaken met ‘Sporen in de Tijd’, een grenzeloos erfgoedproject in de Vlaamse Ardennen en Pays des Collines, het relaas van een vierdaagse grenzeloze staptocht langs het mijnwerkerspad. 
Slot
Om 17u: slotmoment met prijsuitreiking, diploma-uitreiking aan de natuurgidsen en onthulling van een nieuw gedicht door de Oost-Vlaamse plattelandsdichter Johan de Boose, opgedragen aan deze Vlaamse Ardennendag.
Aansluitend muziekoptreden tot 18u.
Praktisch
De 36e editie van de Vlaamse Ardennendag vindt plaats op zondag 27 april 2014 in het Vlaams Kennis- en Vormingscentrum voor Natuur en Milieu De Helix, Hoogvorst 2, in Grimminge (Geraardsbergen).
Voor een volledig en gedetailleerd overzicht van de activiteiten, kijk je op www.vlaamseardennendag.be.
Meer info: info@vlaamseardennendag.be,   055-20 72 65 (Regionaal Landschap Vlaamse Ardennen, Anne Hollevoet) of 054-31 79 74 (De Helix, Hilde Van Lancker)
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 apr 2014
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief