Familieleden van gesneuvelde Australisch bemanningslid Lancaster bezoeken Lierde en Geraardsbergen

C21

Familieleden van gesneuvelde Australisch bemanningslid Lancaster bezoeken Lierde en Geraardsbergen

Visit_graham_-_faye_brown
Ingezonden foto
 

In de nacht van 21 december 1942 stortte in Lierde een Lancaster bommenwerper neer op de wijk Kakebeke. Op weg naar zijn doel in Duitsland werd het vliegtuig onderschept door een Duitse nachtjager en neergeschoten.6 van de 7 inzittenden vonden de dood. Enkel een Nieuw-Zeelander overleefde de crash en bracht de rest van de oorlog door in Duits krijgsgevangenschap. Eén van de gesneuvelden was de boordmecanicien Sergeant Cecil Stubbs uit Newcastle, Australië. Hij werd samen met zijn omgekomen makkers begraven op het kerkhof van Geraardsbergen.

Cecil Stubbs werd vrijwilliger bij de RAAF (Royal Australian Air Force in juni 1940, kort na het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Hij was net 28 jaar en gehuwd toen hij sneuvelde tijdens die winternacht in Lierde.

Enkele jaren geleden kreeg Wings Of Memory al bezoek van de zoon van de broer van de gesneuvelde vliegenier. Hij heette eveneens Cecil Stubbs want zijn vader had hem genoemd  naar zijn gesneuvelde broer. Via hem kwamen we in contact met een andere neef van de gesneuvelde Cecil Stubbs, Graham Brown. Toevallig zou Graham samen met zijn vrouw Faye ons land bezoeken in juni 2015.

Het was dan ook normaal dat Graham Brown en zijn vrouw Faye ook het monument in Lierde en de begraafplaats in Geraardsbergen zouden bezoeken.

Op zaterdag 20 juni stonden de Australische Graham Brown en zijn vrouw Faye aan het graf van zijn grootoom Cecil Stubbs op het kerkhof van Geraardsbergen. Ze legden een gele roos met groene bladeren op het graf, de kleuren van Australië.. Nadien verplaatste het gezelschap zich naar het monument op Kakebeke in Lierde waar een emotioneel stil moment plaatsvond.

Tot voor een paar jaar stond in de bibliotheek in Lierde een vitrinekast met artefacten en gevonden voorwerpen van de Lancaster die in 1942 crashte te Lierde, zodat bezoekers en vooral de jeugd dit oorlogsdrama dat plaatsvond in Lierde concreet konden zien. Deze kast werd om onduidelijke redenen een paar jaar geleden weggehaald uit de bibliotheek.

Om die reden hadden de mensen van Wings Of Memory zelf een kleine tentoonstelling opgezet in hun lokaal “de Komlamour” te Ophasselt, waar ook een compilatie film werd getoond over de berging van het vliegtuig in 1999 en de herdenking in 2000. Nadien namen Graham en Faye een aantal persoonlijke stukken en restanten van het vliegtuig in ontvangst om ze te bewaren in de familie.

Dit was het zoveelste buitenlandse bezoek voor Wings Of Memory (nadat eerder al familieleden op bezoek kwamen uit UK, Australië, Nieuw-Zeeland, Schotland en Canada). Het is zeker niet het laatste bezoek, want na de zomer zou de dochter van de gesneuvelde navigator Mulholland ook een bezoek brengen aan het monument en het graf, en volgend jaar komen opnieuw Australiërs hun opwachting maken, evenals een Amerikaanse astronaut die ook nauw verbonden is met de luchtoorlog boven de Denderstreek.

 Deze bezoeken bewijzen nogmaals het nut van het werk van Wings Of Memory, een vereniging die er voor zorgt dat deze oorlogsdrama’s in de regio niet vergeten worden, en die stilaan meer en meer buitenlands respect krijgt.

 Alle info op http://www.wingsofmemory.be

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2015
Jimmy Godaert
Jimmy Godaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief