Wijkbabbel in SCHEPDAAL

C21

Wijkbabbel in SCHEPDAAL

Editiepajot_dilbeek_wijkbabbel_foto_georges_vandezande__2_
Foto Georges Vandezande
 
Editiepajot_dilbeek_wijkbabbel_foto_georges_vandezande
Foto Georges Vandezande
 
Editiepajot_dilbeek_wijkbabbel_foto_georges_vandezande__1_
Foto Georges Vandezande
 
Editiepajot_dilbeek_wijkbabbel_foto_georges_vandezande__3_
Foto Georges Vandezande
 
Editiepajot_dilbeek_wijkbabbel_foto_georges_vandezande__4_
Foto Georges Vandezande
 

De vierde wijkbabbel in de sporthal Caerenberg in Schepdaal kende een mindere opkomst dan de vorige drie wijkbabbels in Sint-Martens-Bodegem en Sint-Ulriks-Kapelle, Itterbeek en Dilbeek. Niettemin waren de deelnemers na afloop vol lof over het initiatief van de preventiedienst. Het doel van de wijkbabbels is een breed beeld te krijgen van wat goed gaat en nog verbeterd kan worden in de verschillende deelgemeenten. Men wil de boodschap geven dat het gemeentebestuur de dialoog niet schuwt.

Ann Du Bois, maatschappelijk assistente bij de preventiedienst , maakte samen met burgemeester Stefaan Platteau bij de aanvang van de wijkbabbel een korte samenvatting van de vorige wijkbabbels. De reacties op dit initiatief zijn in het algemeen vrij positief. Opvallend is wel de ingesteldheid die per deelgemeente verschilt. De ene deelgemeente is al sneller tevreden dan de andere. Maar over het algemeen willen de verschillende deelgemeenten toch vaak dezelfde zaken veranderd zien.
 
Wijkbabbels zijn in Dilbeek geen nieuw gegeven. Vijf jaar geleden was er een politiebabbel in het Saviocentrum. Nieuw is wel dat de wijkbabbels nu samen georganiseerd worden door verschillende gemeentelijke diensten , lokale politie, OCMW. De resultaten van de wijkbabbels worden na de vijfde wijkbabbel volgende week in Groot-Bijgaarden besproken door de respectieve gemeentelijke diensten, die nadien adviezen formuleren voor het schepencollege.
 
Het schepencollege bekijkt dan wat dringend is en wat meer uitwerking vraagt. Kleine, praktische zaken zullen al sneller en makkelijker kunnen gerealiseerd worden dan grote projecten. Alleszins zullen alle oplossingen en suggesties worden getoetst op hun haalbaarheid en in de mate van het mogelijke opgenomen in het beleidsplan van de gemeente, of het OCMW of de politie.
 
De wijkbabbel draaide in Schepdaal net zoals in de andere deelgemeenten rond vier thema’s: veiligheid, communicatie, leefbaarheid, samenleven. Algemene conclusie van de vierde wijkbabbel is dat het in Schepdaal nog goed leven is. Het verenigingsleven functioneert nog goed, alhoewel het ledenaantal bij de verenigingen daalt. Beter kan het onderhoud van fietspaden, speelpleinen en andere openbare domeinen. Ook de kwaliteit van de huisvuilzakken stemt de Schepdaalnaren niet tevreden.
 
Over de politiewerking is Schepdaal best tevreden. De wijkagenten zijn aanspreekbaar. De politie is zichtbaar aanwezig in de straten. Het toezicht tijdens de vakantie appreciëren de inwoners sterk. Een pluim gaat ook naar de gemachtigde opzichters en de strooidiensten naar aanleiding van de recente koudegolf.
 
De wijkraden en buurtfeesten worden ook als positief ervaren, evenals de verwelkoming van de nieuwe inwoners en de geboorteboomgaard. Wel moeten volgens Schepdaal de anderstaligen nog meer gestimuleerd worden onze taal te leren.
 
De aanwezigen keken ook in eigen boezem. De stoepen vlugger sneeuwvrij maken en sneller verdachte situaties melden aan politie geven de Schepdaalnaars zichzelf als opdracht mee voor de toekomst.
 
Tenslotte is het de wens van iedereen dat er één loket komt waar je voor alle administratieve formaliteiten terecht kan.
 
Dit en nog veel meer verzuchtingen en appreciaties worden na de vijf wijkbabbel in Don Bosco in Groot-Bijgaarden, nu woensdag 27 januari om 19 uur, verwerkt tot adviezen voor het schepencollege.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jan 2010
Jean-Pierre Schoukens
Georges Vandezande
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief