Oudste inwoner (105) van DILBEEK gevierd

C21 Css

Oudste inwoner (105) van DILBEEK gevierd

Editiepajot_dilbeek_105_maria_joanna_deneyer_foto_gerriit_achterland__1_
Vandaag 8 maart 2011 wordt Maria Joanna Deneyer 105. - Foto's © Gerrit Achterland
 
Editiepajot_dilbeek_105_maria_joanna_deneyer_foto_gerriit_achterland
Maria Joanna Deneyer. - Foto © Gerrit Achterland

Het schepencollege van Dilbeek heeft de 105-jarige Maria Joanna Deneyer gevierd in Dilhome. Uitgerekend vandaag, dinsdag 8 maart 2011, wordt Maria Joanna 105 jaar. In haar openingstoespraak zei schepen van Bevolking Burgerlijke Stand Carine Walravens dat het aantal honderdjarigen in België de jongste twintig jaar is verdrievoudigd. Van 546 in 1990 waren er dat vorig jaar al 1.559 geworden. Vooral bij de vrouwen zijn er meer eeuwelingen. In Dilbeek werden de afgelopen vier maanden twee honderdjarigen gevierd.

De oudste inwoonster van Dilbeek heet officieel wel Maria Joanna Deneyer, maar wordt aangesproken als Jeanne. Ze werd op 8 maart 1906 geboren in Herne en woonde tot vorig jaar maart zelfstandig in haar huis in de Kaudenaardedreef. Jeanne woont sinds 1969 in Dilbeek. Zij huwde in 1939 met de acht jaar jongere Valère Stevens, die in 1980 overleed.
Jeanne heeft één dochter Gisele, een kleinzoon en een achterkleinzoon. Schepen Walravens vertelde dat haar dochter twee keer per week naar het rusthuis komt en erg goed zorgt voor haar moeder. Onlangs was de dochter ziek en maakte Jeanne zich meer zorgen om haar dan om haar eigen gezondheid.
Jeanne heeft gedurende 38 jaar voor een verzekeringsmaatschappij gewerkt. Ze houdt van alles wat met bloemen en planten te maken heeft. In de tuin werken was haar grootste plezier. Grote reizen wou ze nooit maken, ze bleef liever thuis.
Jeanne heeft altijd een goed contact gehad met haar buren en kan nog steeds op hun hulp rekenen. Ook in het rusthuis Dilhome, waar ze sinds maart 2010 verblijft, is ze zeer sociaal en vertoeft ze vaak in het gezelschap van haar medebewoners.
Jeanne verkeert nog in uitstekende gezondheid, alhoewel ze eind vorig jaar wat op de sukkel geraakte. Ze kreeg in november een pneumonie, nadien een zona, maar heeft dit zeer goed doorstaan. Ze voelt zich alles behalve oud, want weigert een rolstoel of loopkader. “Dat is voor oude mensen’’, lacht ze. Ze redt het nog met een wandelstok.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
08 mrt 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 22 jun 2022

archief