Geen bijkomende schermen in DILBEEK

C21

Geen bijkomende schermen in DILBEEK

Gen-trein_2__foto_nmbs

De GEN-werkzaamheden te Dilbeek zorgen al een tijd voor enige commotie. Onlangs verwierp de Raad van State nog het verzoek van de gemeente tot schorsing van de stedenbouwkundige vergunning. Het aantal sporen zal worden verdubbeld van twee naar vier.
Nadat Infrabel op de informatieavond van 4 december ll. meedeelde dat extra geluidsschermen er niet komen, kaartte volksvertegenwoordiger Michel Doomst het probleem aan bij minister Inge Vervotte.

Op een mondelinge vraag van Michel Doomst, of er geen extra inspanningen mogelijk zijn naar de bewoners toe, antwoordde de minister dat alle maatregelen en schikkingen getroffen werden om de geluidshinder in de toekomst te beperken. De vraag om bijkomend 1.200 meter schermen te plaatsen, wordt ondervangen door de pre- en postmonitoring, zoals aanbevolen in het MER. Het betreft hier geïsoleerde woningen waar volgens de MER-studie de toekomstige geluidsniveaus de grens van het toelaatbare benaderen. De premonitoring is ondertussen achter de rug en er werden meer metingen gedaan dan aanbevolen.

Chronologisch werden volgende maatregelen reeds genomen inzake geluidshinder:
-in het dossier van de bouwvergunning werden de aanbevelingen van het MER onverkort overgenomen.
-na overleg tussen de Gemeente Dilbeek - INFRABEL en TUC RAIL op 22 december 2006 werden extra inspanningen gedaan door INFRABEL: bijkomende maatregelen werden in de bouwvergunning opgenomen.
-de bijkomende maatregelen werden door de gemeente Dilbeek gunstig onthaald – doch het college wenst nog andere maatregelen.
-na overleg tussen Stedenbouw - INFRABEL en TUC RAIL wordt nog een inspanning geleverd door INFRABEL: aan de Herdebeekstraat komt aan de Noordkant nog een bijkomend absorberend geluidsscherm. De voorziene gevelisolatie komt uiteraard te vervallen. Andere eisen van de gemeente worden niet ingewilligd in de bouwvergunning.

De minister koppelde hieraan onmiddellijk een aantal bemerkingen. Zo laat het keer op keer toevoegen van bijkomende maatregelen uitschijnen dat het MER-rapport niet deugt, maar niets is minder waar. De deskundigen hebben keuzes en overwegingen gemaakt, waardoor uiteindelijk gekozen werd voor postevaluatie en/of gevelisolatie in plaats van automatisch overal geluidsschermen te plaatsen. Bovendien werd de hoogte van de schermen gereduceerd tot 1,5 meter (ipv 2) en dit op aanwijzen van het labo akoestiek van de KU Leuven.

PLANNING
Omtrent de planning wordt de indienststelling van het 3e spoor (noord) voorzien half 2014, het 4e spoor volgt 2 jaar later.

Sinds 21 april 2008 zijn de werken tot de versteviging van de funderingen van het Pedeviaduct bezig, dewelke tot eind 2009 zouden duren. Ook de werken op de Ninoofsesteenweg, op de grens tussen Dilbeek en Ternat, zijn vorige maand gestart. Hier wordt een duur van 3 jaar voorzien.

In het voorjaar van volgend jaar zullen er voor 3 jaar werken zijn op Ninoofsesteenweg op de grens met Brussel. Gelijktijdig zullen de werken starten met betrekking tot de bovenbouw van het Pedeviaduct.

Nadat al deze werken beëindigd zullen zijn, volgen de spooraanleg, de bovenleidingen en de seininrichting.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2008
Felix Merckx
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief