DILBEEK - Infrabel vat werken aan zonder vergunning

C21

DILBEEK - Infrabel vat werken aan zonder vergunning

Editiepajot_dilbeek_tractieonderstation_foto_eddy_cousin__2_
Foto's Eddy Cousin.
 
Editiepajot_dilbeek_tractieonderstation_foto_eddy_cousin
Editiepajot_dilbeek_tractieonderstation_foto_eddy_cousin__1_
 

Aan het College van Burgemeester en Schepenen van de gemeente Dilbeek: “We waren zeer verrast toen een aantal omwonenden ons vorige week berichtten dat de werken aan de Herdebeekstraat in kader van het tractieonderstation (GEN L50A) al enige dagen geleden werden aangevat”.

“Eind januari 2009 tekenden zowel de Dorpsraad als een buurtbewoner (als vertegenwoordiger van de lokale buurt en ondersteund door de Dorpsraad) beroep aan bij de Vlaamse minister voor Leefmilieu tegen de afgeleverde milieuvergunning. Deze milieuvergunning werd trouwens door de Deputatie afgeleverd, ondanks de negatieve adviezen van haar eigen diensten.

Het beroep van de Dorpsraad werd niet ontvankelijk verklaard (niet gemachtigd als feitelijke vereniging); het beroep van de buurtbewoner werd eind februari wel ontvankelijk verklaard.

Gezien de milieuvergunning en de bouwvergunning gekoppeld zijn, mag er dus niet gebouwd worden als de milieuvergunning nog niet definitief is verleend. Er moet dus gewacht worden op de beslissing in tweede aanleg, die zich binnen de 5 maand moet uitspreken.

Dit standpunt werd ons in de late namiddag bevestigd door de gemeentelijke milieudienst.

Bij deze vragen we U dan ook uitdrukkelijk om alle procedures en maatregelen te treffen om deze inbreuk vast te laten stellen, en de betrokken werken te stoppen. Of ook de toestand geregulariseerd kan/zal moeten worden, valt af te wachten van de beslissing in tweede aanleg.

Het lijkt ons daarenboven het aangewezen moment om Infrabel, en bij voorkeur ook de gouverneur (die het in zijn schrijven van 21 januari 2009 ook niet zinvol achtte om verder overleg te organiseren), vanuit de gemeente Dilbeek opnieuw uit te nodigen. We kunnen alleen maar blijven hopen dat Infrabel na 5 jaar beseft dat naast het zogenaamde algemeen belang, ook de rechten van de lokale bevolking dienen te worden gerespecteerd, zowel met betrekking tot de spoorweguitbreiding als met betrekking tot dit ondertractiestation.

We beseffen dat het opstarten van deze procedure de uitvoering van Lijn L50A zeker niet ten goede zal komen (3e spoor nu voorzien half 2014, 4e spoor in 2016, in plaats van 2012 zoals initieel gepland).

Zowel vanuit de gemeente als vanuit de Dorpsraad hebben we afgelopen jaren echter steeds geprobeerd tot een gezond compromis te komen, zonder algemeen succes gezien de bekomen resultaten heel veel geld en procedureslagen hebben gekost, en waar we zeker nog niet aan het einde van het verhaal zitten. In plaats van met een positieve boodschap naar buiten te treden, blijft men bij Infrabel halsstarrig de eisen van de lokale bevolking (o.a. 1,2 km extra geluidsschermen) negeren, waar de procedure- en andere kosten reeds ver boven onze eisen aan het uitstijgen zijn.

Jammer !

We zijn ervan overtuigd dat de gemeente Dilbeek de belangen van haar bevolking zal blijven verdedigen, zoals de afgelopen 5 jaar, al moeten we bekennen toch iets of wat ontgoocheld te zijn dat ook de gemeente de betreffende milieuvergunning eind vorig jaar positief heeft geadviseerd. We beseffen anderzijds dat zonder de gemeentelijke steun de kleine Goliath het al lang zou begeven hebben ten aanzien van de grote reus :-). Laat het ons een administratieve vergissing noemen”.

Met vriendelijke groeten,
Namens de Dorpsraad Itterbeek & Sint-Anna-Pede
Eddy Cousin
Voorzitter Dorpsraad Itterbeek en Sint-Anna-Pede

eddy.cousin@kbcmail.net 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 mrt 2009
Steven Walravens
Eddy Cousin
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief