DILBEEK - Toen begon de lente in de geboorteboomgaard

C21

DILBEEK - Toen begon de lente in de geboorteboomgaard

Editiepajot_dilbeek_geboorteboomgaard_foto_jean-pierre_schoukens
Een sfeerbeeld van de aanplanting in de geboorteboomgaard. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 
Editiepajot_dilbeek_geboorteboomgaard_foto_jean-pierre_schoukens__2_
Aangemoedigd door zijn eigen vrouw en vier vrouwelijke raadsleden hielp burgemeester Stefaan Platteau mee de geboorteboompjes planten. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 
Editiepajot_dilbeek_geboorteboomgaard_foto_jean-pierre_schoukens__1_
Onder het waakzaam oog van collega's uit het schepencollege Rita Dedobbeleer en Elke Zelderloo sloeg schepen van Burgerlijke Stand Carine Walravens zelf de hand aan de schop. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 

Zaterdag had de vierde aanplanting plaats in de geboorteboomgaard in de Lostraat in Sint-Gertrudis-Pede. Uitgerekend op de eerste lentedag. Het stralende zonnetje maakte het hele gebeuren des te aangenamer. Schepen van Burgerlijke Stand Carine Walravens verwelkomde de talrijke kindjes, hun ouders en familieleden.

Vorig jaar werden in Dilbeek 344 kinderen geboren: 169 jongens en 175 meisjes. Dat is minder dan in 2007. Toen werden 382 geboortes geregistreerd. De meeste geboortes hadden plaats in de maanden januari en augustus.

De opkomst was niettemin hoger dan het jaar voordien. Schepen Carine Walravens: “Dat betekent dat we dit initiatief moeten voortzetten. In een gemeente als Dilbeek met een vergrijzende bevolking moet de bevolkingspiramide onderaan verbreed worden. Elke geboorte is meer dan welkom. In 2008 werden er tien meerlingen geboren: 9 tweelingen en 1 drieling’’.

De schepen haalde ook verschillende initiatieven aan die Dilbeek neemt voor de jeugd. Dilbeek is één van de weinige gemeenten die nog een geboortepremie uitkeert. Veel aandacht gaat ook uit naar de talrijke speelpleintjes. De speelpleinwerking draait prima en de gemeentescholen zijn vernieuwd of verbouwd en voorzien van alle modern comfort.

Twaalf fruitbomen

De ouders plantten zaterdag twaalf hoogstammige fruitbomen in de geboorteboomgaard. De Groendienst onder leiding van Christian De Nève had het voorbereidend werk geleverd. Schepen Walravens: “”Door deze aanplanting wordt de verbondenheid van het nieuwe leven met de natuur onderstreept. Een kind dat geboren wordt, een boom planten, dat is denken aan de toekomst’’.

De twaalf hoogstammige fruitbomen staan symbool voor de twaalf maanden van het jaar 2008. Per maand wordt een boom geplant waaraan een bordje met de naam van alle kinderen geboren in die maand wordt bevestigd. Op de geboorteboomgaard is nog plaats voor één aanplanting. Nadien gaat het gemeentebestuur zoeken naar een nieuwe locatie.

Na de aanplanting kreeg elk kind een certificaat en werden de honderden ballonnen de lucht ingelaten. De ballon die het verst vliegt wint een fotoreportage bij fotograaf Van Cauwelaert in Dilbeek. De ballon van de winnaar van vorig jaar vloog tot in Duitsland.

Schepen Walravens bedankte ook de hele ploeg die de aanplanting mogelijk maakte:

         Het personeel van de dienst Burgerlijke Stand en in het bijzonder Joske De Bolle en Lieve Straetman

         Het personeel van de Groendienst onder leiding van Christian De Neve

         De leden van de milieuraad

         De dienst Openbare Werken

         De politie

         De ploeg van Micheline Respillieux

         De Concertban van Sint-Gertrudis-Pede.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 mrt 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief