18 250 dosissen lachgas in beslag genomen tijdens grootschalige controleactie

C21

18 250 dosissen lachgas in beslag genomen tijdens grootschalige controleactie

Fedpol-2
 

Politie- en douanediensten uit Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België hebben van donderdag 25 maart tot en met zondag 28 maart gezamenlijk een grensoverschrijdende actie gehouden tegen de handel in verdovende middelen en het drugstoerisme. Van de in totaal 1778 gecontroleerde personen waren er 159 in het bezit van drugs. 29 personen waren onder invloed. 25 personen werden gerechtelijk aangehouden en 12 voertuigen werden in beslag genomen.  

Bijzondere vaststellingen  
1) Deze acties kaderen in de 'Hazeldonk'-samenwerking, een samenwerking tussen de Beneluxlanden en Frankrijk ter bestrijding van drugstrafiek. Waar vroeger de focus lag op drugstoerisme, is deze nu verhuisd naar redistributienetwerken. Eén van de pijlers binnen deze samenwerking is de (directe) informatie-uitwisseling. De uitwisseling van informatie is in dit verband van cruciaal belang en heeft bij deze laatste actie haar doeltreffendheid bewezen. Inderdaad, op donderdagavond 25 maart werd er naar aanleiding van een controle in Nederland informatie uitgewisseld die leidde tot de ontdekking van een cocaïnewasserij in België (Arendonk), met 11 arrestaties en een inbeslagname van 51 kilo cocaïne tot gevolg.  
2) Ook is er in de Hazeldonk-samenwerking, buiten de informatie-uitwisseling, bijzondere aandacht voor beeldvorming. Om een nog beter beeld te krijgen van dergelijke distributienetwerken is de deelname van partners als de Lokale Politie, De Lijn, NMBS, douane en andere diensten een must. De Lokale Politie van Dilbeek kon een dealer identificeren die zijn verplaatsingen maakte met de lijnbus tussen Brussel en Ninove. Betrokkene was in het bezit van 356 gram marihuana, verdeeld over 99 kleine en 6 grote gripzakjes.  
3) Op donderdag 25 maart werd er door de Federale Wegpolitie van Limburg op de E25 in Moelingen een voertuig gecontroleerd met Spaans kenteken. Het voertuig bleek een huurvoertuig te zijn waarin 3 Albanezen zaten die in het bezit waren van een 300-tal bankbiljetten van 10 euro en 8 keer 1000 cannabiszaadjes verstopt onder valse bodems van dozen 'Pringles' chips.
4) Op diezelfde dag heeft de Federale Wegpolitie van Luxemburg in een verborgen ruimte van een voertuig 2054,7 gram heroïne en 202,7 gram ketamine aangetroffen. Het voertuig met Belgische nummerplaat werd in beslag genomen en de bestuurder, een man uit de regio van Brussel, werd aangehouden.  Net daarvoor had deze politie-eenheid al een voertuig gecontroleerd waar 100 kg lachgas in werd aangetroffen.
 5) Op 27 maart heeft de Federale Wegpolitie van Luik een voertuig met Franse nummerplaten gecontroleerd. In de zetel van de bestuurder werd er 2 kg cocaïne gevonden en in de dakbekleding nog eens 1 kg en een handvuurwapen. De bestuurder, die ook nog in het bezit was van 420 euro, werd aangehouden.
 6) In de regio van Antwerpen stopte een voertuig met Nederlandse nummerplaat net voor de controleplaats. De passagier zette het op een lopen. Dankzij de Luchtsteun van de Federale Politie, die tijdens de actie in de lucht hing, kon de verdachte teruggevonden worden net als 1,2 kg cocaïne. De passagier van Duitse nationaliteit en de bestuurder van Spaanse nationaliteit werden aangehouden.  De Federale Wegpolitie van Antwerpen heeft ook een man met de Bulgaarse nationaliteit aangehouden die net van Nederland kwam met 450 cannabisstekjes. Later op de dag werden er ook nog twee Nederlandse onderdanen gearresteerd die in het bezit waren van 50 liter aceton. Aceton kan gebruikt worden in de cocaïne-extractie of bij het productieproces van MDMA.  
7) Nog op zaterdag 27 maart heeft de Federale Wegpolitie van Namen geprofiteerd van de expertise die op het terrein aanwezig was om een verdacht voertuig dat eerder die week getakeld werd grondiger te fouilleren. In dit voertuig bleken 2 professioneel verborgen ruimtes te zijn ingebouwd en werd er bijna 700 gram cocaïne teruggevonden.  
8) De Lokale Politie van Moeskroen heeft op zondagavond 28 maart een Nederlands voertuig gecontroleerd. In het voertuig trof men 308 Xtc-pillen aan in een verborgen ruimte ingebouwd in het voertuig.  
9) Tijdens deze Etoile-actie werden er drie voertuigen aangetroffen met een professioneel ingebouwde ruimte. Een fenomeen dat tijdens dergelijke controles meer zichtbaar wordt.  Ook de grote hoeveelheid lachgas die in beslag werd genomen, goed voor in zo'n 18.250 dosissen,  is opmerkelijk.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 mrt 2021
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 25 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 21 mrt 2024
Marc Colpaert | 28 feb 2024

archief