Regularisatie verhaalbelastingen kost DILBEEK 685.000 euro

C21

Regularisatie verhaalbelastingen kost DILBEEK 685.000 euro

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek
Foto Jean-Pierre Schoukens.

Sinds 2006 zijn de verhaalbelastingen in Dilbeek de facto afgeschaft. De gemeenteraad bekrachtigde het belastingreglement inzake de verhaalbelastingen sinds 2006 niet meer. Het niet hernieuwen van het belastingreglement heeft wel gevolgen voor de belastingplichtigen die voor het jaar 2006 onderworpen werden aan de verhaalbelasting. De financiële dienst heeft het voorbije jaar alle belastingplichtigen sinds 1987 opgezocht, de betalingen nagekeken en de bedragen voor terugbetaling geraamd en zal iedereen die in aanmerking komt voor een regularisatie persoonlijk aanschrijven. De totale terugbetaling wordt geraamd op 685.000 euro.

De financiële dienst start binnenkort met het persoonlijk aanschrijven van iedereen die in aanmerking komt voor een regularisatie. In het gemeentelijke informatieblad van eind juni verschijnt hierover nog meer informatie.

Gevolgen

Het niet hernieuwen van het belastingreglement heeft gevolgen voor belastingplichtigen die vóór het jaar 2006 onderworpen werden aan de verhaalbelasting. Belastingplichtigen konden voor het voldoen van de verhaalbelasting kiezen tussen een onmiddellijke betaling of een gespreide betaling over 20 jaar (met intrest).

De afschaffing van de belasting leidt ertoe dat ook de annuïteiten van de gespreide betalingen niet verder geïnd konden worden sinds 2006. Om de gelijkheid met de andere belastingplichtigen te waarborgen dient voor de belastingplichtigen die de som in één schijf betaalden een regularisatie plaats te vinden. Dit betekent dat belastingplichtigen die sinds 1987 onderworpen werden aan een verhaalbelasting én ervoor kozen de verschuldigde som in één schijf terug te betalen of tussentijds het saldo kapitaal volledig betaald hebben, recht hebben op de terugbetaling van een deel van de betaalde belasting, namelijk dat deel van de belasting dat ook bij de andere belastingplichtigen maar na 2006 verschuldigd was. 

Persoonlijk schrijven

De financiële dienst heeft het voorbije jaar alle belastingplichtigen sinds 1987 opgezocht, de betalingen nagekeken en de bedragen voor terugbetaling geraamd en zal iedereen die in aanmerking komt voor een regularisatie persoonlijk aanschrijven. Als bijlage aan de persoonlijke brief zullen ze een aanvraagformulier voor terugbetaling ontvangen. Betrokkenen worden verzocht deze formulieren gedetailleerd ingevuld terug te bezorgen en indien mogelijk eveneens het originele betalingsbewijs bij te voegen. De gemeente verbindt er zich toe zo spoedig mogelijk over te gaan tot terugbetaling van de teveel betaalde belasting.

Personen die menen in een gelijkaardige situatie te verkeren en denken in aanmerking te komen voor een regularisatie maar toch geen persoonlijk schrijven ontvingen, kunnen contact nemen met de financiële dienst.

Meer info

Het aanvraagformulier voor terugbetaling van verhaalbelastingen zal eveneens beschikbaar op www.dilbeek.be  vanaf eind juni. De aanvragen worden chronologisch afgewerkt.

Meer info bij financiële dienst

Openingsuren:

         Elke voormiddag van 9 tot 12 uur

         Woensdagnamiddag van 14 tot 16 uur

         Donderdagavond van 18 tot 20 uur

Telefoon: 02 481 01 90

e-mail: belastingen@dilbeek.be .

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 jun 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief