Het Koninklijk Gemengd Koor Singhet Scone DILBEEK bijna 60 jaar jong : opendeurt

C21

Het Koninklijk Gemengd Koor Singhet Scone DILBEEK bijna 60 jaar jong : opendeurt

Koor_singet_scone
 

De koren , vroeger zangverenigingen genaamd , gaan heden door een diep dal : enerzijds te wijten aan de ontkerstening van onze contreien en het daarbij gepaard gaande verminderde kerkbezoek , én door de moderne tijdsgeest én door de steeds sneller aangroeiende groep vreemde culturen . . . maar anderzijds natuurlijk ook door de sterke impact van het coronavirus dat de mensen massaal bang maakte voor contacten met de buitenwereld. Het kan verkeren . . . 

Pro memorie : de koren werden als de grootste verspreiders van het coronavirus gezien , en de koorleden werden massaal bevolen om thuis te blijven . . . 
Deze vele duizenden koorleden nu terug naar de koren trekken is absoluut niet evident aangezien er hier en daar weer virus -opflakkeringen zijn en de mensen werkelijk bang zijn geworden voor elk extern contact . . . te meer dat de meeste koorzangers uit eigen beweging , extra voorzorgen nemen ! 
Het Dilbeekse koor neemt echter het voortouw samen met enkele bevriende koren en startte zijn volwaardige werking terug op , in september 2022. Met het vooruitzicht op twee İnternationale Opera -Artiestenmissen te Gent en te Nieuwpoort - Stad op 18 en 24 juni 2023 , een heus Kerst - concert einde 2023 , en een eigen Groot J̇ubileum - Concert in 2024 om het 60 jaar bestaan van de vereniging te vieren ! 
Het koor werkte heel die lange tijd slechts met een 5 - tal dirigenten, waarvan de huidige dirigent reeds 17 jaar voor zijn rekening nam. Om de werking van het koor te optimaliseren is het koor , zoals vele andere koren permanent geïnteresseerd in het werven van nieuwe koorleden in alle stemmen : sopranen , alten , tenoren , bassen en aanverwante stemmen zoals mezzo - sopranen , contra -  alten , edelbassen en baritons.
Het koor heeft , in tegenstelling tot de meeste andere koren, het grote voordeel een koorleider in huis te hebben die naast een meer dan 50- jarige ervaring eveneens een stempedagoog is van de bovenste plank. Hij werkt tevens nauw samen met Dr Mieke Moerman uit Gent , de ondervoorzitster van de Europese vereniging van laryngologen. Daarnaast is hij ook de meertalige vertegenwoordiger voor België van de WVD World Voice Day , de werelddag van de stem , hiertoe aange -steld door de Zweedse Professor Sundberg , voorzitter van deze wereld - organisatie van laryngologen of stem -specialisten.
De bedoeling is om elk koorlid te vrijwaren van stemproblemen. Om correct te zingen moet de uitgeademde lucht dus steeds correct gedoseerd worden naargelang de toonhoogte en de intensiteit van de voortgebrachte klanken en hiertoe zijn tal van spieren aan oefening toe : buikspieren , middenrif , tussenribspieren  , enz. De buik- en flankademhaling in combinatie met juiste manier van klank maken zijn hier dus van kapitaal belang , alsook de unieke dictie voor zangers.  
Onze koorcultuur is er één van kleinere zanggroepen van 10 tot 35 leden , dit in grote tegenstelling tot Nederlandse formaties van minstens 50 leden ! İn Nederland bijvoorbeeld , gaan koren die dreigen onder de 50 leden te komen , op zoek naar een ander koor om samen te fuseren , bij ons blijft men echter aan de kerktoren hangen of aan een ver roemrijk zingend verleden . . . Die houding zal moeten doorbroken worden wil men binnen afzienbare tijd nog koren over houden . . . Nieuwe leden aanwerven is een blijvende zorg , maar ook het samenwerken met andere koren is essentieel , al was het maar om een moeilijker repertoire te kunnen aanboren. En laat dát nu net hetgene zijn wat het Dilbeekse koor al 17 jaren doet met De Verenigde Koren©, gesticht in 1991 naar aanleiding van de Konings-feesten 60 / 40 , een geesteskind van hun huidige dirigent.
Hierbij brengen meerdere koren heuse opera - werken en de grote religieuze muziek ten gehore , meestal voor een zeer dankbaar publiek. Daarbij komt dat de koren die meewerken aan De Verenigde Koren© allemaal onder leiding staan van dezelfde dirigent wat de homogeniteit van de klanken alleen maar ten goede komt. Een échte succesformule. 

Op woensdagen 01 en 08 maart houdt het koor opendeur-dagen , speciaal voor alle geïnteresseerde koorzangers en koorzangeressen , ook voor mensen die nog nooit eerder in een koor hebben gezongen maar toch graag zingen !

Vanaf de leeftijd van 15 jaar . . .

Onze stelling is namelijk dat de zwakste schakel helemaal niet bepalend is voor de kwaliteit van het koor , maar wel vooral het aantal zingende leden. 

Vandaar de koor - leuze : samen sterk !

 

.Repetitie - lokaal :   Grote Feestzaal Westrand, Kamerijklaan z / n 1700 Dilbeek. Elke woensdagavond vanaf 20 uur, buiten de schoolvakanties.

Opendeur : 01 maart én 08 maart 2023 ! 
Contact : voorzitter : 0486 / 37 24 63              
Website : https://singhetscone.wordpress.com/
e - mail :    singhetscone@hotmail.com

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 feb 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 16 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Marc Sluys | 15 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 03 jul 2024

archief