Hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool gaan strategische alliantie aan

C21

Hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool gaan strategische alliantie aan

Scherm__afbeelding_2023-07-10_om_14
 

Hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool gaan nauwer samenwerken in een strategische alliantie. Daarin zullen de hogescholen structureel samenwerken op het vlak van onder meer onderwijs, onderzoek, internationalisering en organisatie, over de as Gent-Brussel, een sterke economische en maatschappelijke ader in Vlaanderen. Door de alliantie willen de hogescholen hun impact in de regio’s vergroten, tegelijk met hun slagkracht om op te leiden en te innoveren voor de grote maatschappelijke uitdagingen
Hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool zijn twee sterke, vrije Vlaamse hogescholen, met een brede blik op de wereld. Met 2.500 medewerkers bereiken ze samen ongeveer 25.000 studenten in Gent, Brussel, Aalst, Sint-Niklaas, Dilbeek en Oudenaarde.
Ze hebben een traditie van kwalitatief hoger onderwijs en richten zich met nadruk op diversiteit en kansen voor iedereen. Odisee en Artevelde zijn bovendien complementair in hun opleidingsaanbod, in regionale inbedding en in internationalisering.  
Samenwerkingskansen optimaal benutten
Omdat toekomstgericht hoger onderwijs ook betekent dat je moet innoveren in je organisatie, grijpen Artevelde en Odisee hun bestaande samenwerkingen aan als startpunt voor een strategische alliantie. “De structurele samenwerking versterkt de ambitie en slagkracht om nog beter te antwoorden op de noden van studiekiezers en de samenleving”, legt Odisee-directeur Ann Verreth uit. “Beide hogescholen willen de samenwerkingskansen over de as Gent-Brussel maximaal benutten – een logische optie, die past bij het DNA van beide instellingen. De alliantie is bovendien een krachtige omgeving om de grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken door innovatie én door een toekomstbestendig aanbod, om zodoende de nodige expertise en talenten af te leveren."  “Ons nieuwe partnerschap is een hefboom om de sterktes van hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool niet enkel te bestendigen maar ook toekomstgericht te versterken”, voegt Tomas Legrand, algemeen directeur van Arteveldehogeschool, toe.
“De alliantie is gericht op kwaliteit in onderwijs, onderzoek en maatschappelijke dienstverlening. Ze wil verder werken aan een cultuur van nabijheid voor de student, aan interne verbondenheid en aan authenticiteit. Ze focust op een zeer hechte samenwerking met alle werkveldpartners, ingebed in de regio’s.”
 Brede samenwerking van lerarenopleidingen tot AI
De focus van de alliantie ligt op dit moment op het vormgeven ervan en op het uitwerken van strategische projecten. Zo zullen Artevelde en Odisee samenwerken rond, onder meer, de aanpak van belangrijke maatschappelijke uitdagingen zoals het lerarentekort en noden in de zorg, STEM, Artificial Intelligence en internationalisering.
De intensiteit van de samenwerking en de impact van de strategische projecten zal bepalen wat de alliantie op de lange termijn betekent.  “Hogescholen zijn de drijvende kracht in de vorming van professionals in àlle sectoren”, besluit Tomas Legrand. “Ook in het hoger onderwijs ligt één van de sleutels in meer én nieuwe vormen van samenwerking. Met respect trouwens voor de bestaande partnerschappen en samenwerkingen die beide hogescholen al hebben en uiteraard met evenveel enthousiasme voortzetten. Hogeschool Odisee en Arteveldehogeschool kiezen voluit voor dat soort toekomst.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 jul 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 feb 2024
Marc Sluys | 01 feb 2024

archief