Concertband PEDE 150 jaar

C21

Concertband PEDE 150 jaar

Scherm__afbeelding_2024-04-12_om_09
 
De Concertband Pede, een van de grotere orkesten van Dilbeek, viert zijn honderdvijftigste verjaardag. Met een nog nooit vertoond evenement.
We schrijven 1874. Levi Strauss krijgt patent op een broek en Johann Strauss schrijft Die Fledermaus. De impressionisten houden hun eerste (schandaal)tentoonstelling in Parijs. Ook Sint-Gertrudis-Pede krijgt zijn eigen schandaaltje: wanneer een twintigtal leden van het kerkkoor voor het eerst naar buiten komen als fanfare, klappen hier en daar de vensterluiken dicht bij zoveel zedenverwildering. Ook al bestond het repertorium van Fanfare De Ware Verenigde Vrienden alleen maar uit processiemarsen en niets dan processiemarsen. Voor hen verzachtte muziek de zeden, en droegen zij bij aan het Bruto Nationaal Geluk. 
Dat vond ook geuzebrouwer De Neve, werkgever van een groot deel van de muzikanten in spe. Hij en zijn nazaten steunden de fanfare volop. Al was het maar omdat brouwer Eylenbosch óók een fanfare sponsorde, in hoofddorp Schepdaal.
De fanfare groeide, mocht zich vanaf 1907 ‘koninklijk’ noemen, en kreeg in 1962 haar eerste uniform. Toen met een baret, later met kepie. Ze telde toen ruim zestig spelende leden. Vandaag zijn er dat een goede veertig. Een uitstekend resultaat, als je ziet hoeveel dorpsfanfares de jongste halve eeuw ten onder gegaan zijn aan de komst van auto, tv en eindeloze mogelijkheden tot vrijetijdsbesteding. In Pede stopten ze tijdig met schoudertressen, gemarcheer en hoempa, om over te stappen naar concerten, met muziek om je tanden in te zetten, van Fledermaus tot funk. En Blues Brothers en Bach, reggae en rock, U2 en K3 en Fab4, Disney en Bowie, Clapton en country, film en folk, Van Beethoven en Vangelis. Als er maar muziek in zat. Ze breidden uit met houtblazers, en vervolgens met niet-draagbare instrumenten, van basgitaar tot pauken. Er kwam een jaarlijks kerstconcert, en ze begonnen professionele artiesten te begeleiden.
Sindsdien noemen ze zich Concertband Pede. 
Voor ze het zelf goed beseften waren ze honderdvijftig jaar bezig. Oeps, hoe gaan we dat vieren? Toch niet met nog maar eens een klassieke blaas-in met alle orkesten uit de streek? Ondanks een rugzak van 150 jaar, vonden ze nog iets dat ze nog nooit gedaan hadden:  een comedyshow met groot orkest. Daarvoor gingen ze in zee met de Schepdaalse cabaretiers van Blafwaf, winnaars van het Utrechts Cabaretfestival. Samen verheffen ze banaal tot muzikaal en komisch tot kosmisch. En andersom. Een orgelpunt op een lange carrière, en een opmaat voor nog meer.
Zaterdag 27 april, 17 uur 30, in Hof te Vitseroel (Vitseroelstraat 66, Ternat). 55 €, voor show, tapas en desserten. Kaarten: mail@concertbandpede.be, 02 567 04 37.
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief