Jef Valkeniers de oudste kandidaat voor Open VLD maar niet de stilste

C21

Jef Valkeniers de oudste kandidaat voor Open VLD maar niet de stilste

Scherm__afbeelding_2024-04-16_om_12
 

Jef Valkeniers, neuropsychiater en voormalig mandataris voor Open VLD, heeft zich op zijn 91ste opnieuw kandidaat gesteld op de Vlaamse lijst, op plaats 20. Geen verkiesbare plaats, maar Jef Valkeniers weet waarvoor hij het doet: “In Vlaanderen is 1 op de 5 inwoners boven de 65 jaar,  ruim 3 procent van de Vlamingen is ouder dan 85 jaar. Ook zij verdienen het gehoord te worden.” 

Jef Valkeniers, vanwege zijn duidelijke meningen ook bekend als Jef Lawijt, staat op zijn 91ste opnieuw op de Vlaamse lijst voor Open VLD in Vlaams-Brabant. Hij is meteen de oudste kandidaat van de liberale partij.   “Ze hebben mij gevraagd omdat ze weten dat ik er voor ga. Ook op mijn 91ste. Ik laat me niet doen. Zolang mijn gezondheid en mijn geest het toelaten, wil ik mij blijven inzetten voor de mensen.”  
Jef Valkeniers kan behalve op heel veel levenswijsheid ook bogen op een lange politieke carrière. Zijn beroep als neuropsychiater heeft hij bijna zijn hele leven gecombineerd met de politiek: hij begon in 1971 als burgemeester van Schepdaal, en eindigde in 2017 in Dilbeek. Tussenin zetelde hij in de Vlaamse Raad, in de Senaat, was hij volksvertegenwoordiger en 1 jaar ook Staatssecretaris.   
Eén van de verwezenlijkingen waarop hij bijzonder trots is, is de wet die zijn naam draagt. De wet Valkeniers, of de clausule Valkeniers, bieden in het geval van een tweede huwelijk, erfrechtelijke bescherming aan de kinderen uit het eerste huwelijk. 
Jef Valkeniers: “Ik meen te mogen zeggen dat ik met dit Valkeniersbeding bakens heb verzet. Tot op vandaag is deze clausule zeer populair. Zeker nu er meer en meer nieuw samengestelde gezinnen zijn, maken notarissen hier nog dagelijks gebruik van. Een wet die jouw naam draagt, is sowieso iets wat de ijdelheid van een politicus streelt.”
Ouderenwelzijn & Voltooid Leven
Ook vandaag weet Jef Valkeniers waarvoor hij wil vechten: ouderenwelzijn en euthanasie in geval van een voltooid leven.   
“We worden in Vlaanderen steeds ouder, en vaak – niet altijd – in goede gezondheid. Toch worden oudere mensen voorbije de 65 jaar, makkelijk afgeschreven of niet ernstig genomen. Sommigen zitten letterlijk weg te kwijnen op een plaats waar ze nooit wilden zijn. Dit moet beter.” 
Terwijl er vandaag veel te doen is over euthanasie in geval van dementie, pleit Jef Valkeniers ook voor euthanasie bij voltooid leven. “Als er geen kwaliteit van leven meer is, als mensen levensmoe zijn en wachten op de dood, moet het mogelijk zijn om een einde aan je leven te maken.” 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 apr 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief