DILBEEK - Open doekje voor burenbemiddeling

C21

DILBEEK - Open doekje voor burenbemiddeling

Editiepajot_burenbemiddeling
Repro EP

Dilbeek heeft van de provinciale coördinator burenbemiddeling een open doekje gekregen voor zijn aanpak van de burenbemiddeling in Dilbeek. De preventiedienst is ruim twee jaar bezig met burenbemiddeling. Ondertussen is het een goed lopend project. Dit jaar zijn er al een vijftigtal vragen voor burenbemiddelingen geweest waarvan er verscheidene tot een schriftelijke overeenkomst hebben geleid.

Het jongste jaar starten meer en meer gemeenten/steden in Vlaams-Brabant met een project burenbemiddeling, onder de steun en begeleiding van het provinciale netwerk van de provincie. Elke stad/gemeente bouwt dit uit op verschillende manieren en naargelang de mogelijkheden. Sommige bemiddelen nog steeds vanuit de politie, anderen werken met vrijwilligers, nog anderen werken met een coördinator.
De gemeente Dilbeek is volgens Robert Delathouwer, provinciaal coördinator burenbemiddeling, een voorbeeld van hoe het moet uitgewerkt worden in de praktijk. De preventiedienst van Dilbeek werkt met een coördinator en drie gemotiveerde vrijwilligers. De gemeentelijke coördinator bemiddelt zelf, ontvangt de meldingen en verdeelt deze indien gewenst over de vrijwilligers.
 
           
Dilbeek heeft zich in dat raam ook ingeschreven voor de projectoproep van de federale overheid. Binnenlandse Zaken wil steden en gemeenten die een project buren- of buurtbemiddeling hebben, of er in de toekomst graag mee van start willen gaan, financieel ondersteunen.
Het project kan de gemeente het volgende bieden:
- Een financiële impuls van 1.500 euro per bijkomende vrijwillige bemiddelaar. Deze impuls dient ter bekostiging van de werkingskosten van de bemiddelaar. Ook de kosten die gepaard gaan met de stage bij een gevestigde bemiddelingsdienst of met het kenbaar maken van het bemiddelingsaanbod kunnen hierop verhaald worden;
- Een draaiboek buurtbemiddeling dat zowel de diensten als de vrijwilligers zelf een methodologische leidraad biedt.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 sep 2009
Jean-Pierre Schoukens
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Marc Sluys | 12 apr 2024

archief