DILBEEK - Principieel akkoord voor oprichting nieuwe school in Itterbeek.

C21

DILBEEK - Principieel akkoord voor oprichting nieuwe school in Itterbeek.

Editiepajot_itterbeek_de_wip_repro_ep
De Wip. - Repro EP

De Inrichtende macht van de Vrije Katholieke Scholen Itterbeek en Schepdaal heeft beslist om de twee kleuterscholen in Itterbeek te sluiten omdat zij over onvoldoende middelen beschikken voor de noodzakelijke renovatie van de infrastructuur. Het gemeentebestuur werd gevraagd mee te denken over een oplossing voor de Itterbeekse kleuters.
Deze oplossing kan er in bestaan om een nieuwe school op te richten in Itterbeek, waar zowel lager- als kleuteronderwijs aangeboden wordt, enaansluitend na de oprichting een herstructurering door te voeren. Op deze manier worden ook de gemeentelijke scholen Itterbeek en Schepdaal, die nu één school vormen, onafhankelijk, wat de organisatie ten goede zal komen.
 

Voor de oprichting van de nieuwe school en herstructurering wordt dinsdagavond het principieel akkoord van de gemeentraad gevraagd.
 

In dat verband heeft schepen van Onderwijs Georges De Vliegher een nota gemaakt.
In de deelgemeente Itterbeek werken de gemeentelijke lagere school ’t Keperke gevestigd aan de Keperenbergstraat en de Vrije kleuterschool De Wip met vestigingsplaatsen in de Kerkstraat en in de St.Annastraat te Itterbeek, sinds jaren samen op vele terreinen. Ze organiseren samen het schoolfeest, staan samen in voor de voor- en naschoolse opvang, de kaas- en wijnavond van de Vrije school De Wip gaat door in de geboouwen van de gemeenteschool ’t Keperke, enz.

Het schoolbestuur van de Vrije Katholieke Kleuterscholen Itterbeek en Schepdaal heeft beslist om de twee vestigingen van de kleuterschool De Wip in Itterbeek te sluiten omdat zij over onvoldoende middelen beschikken voor de noodzakelijke renovatie van de infrastructuur.
Het gemeentebestuur werd gevraagd om mee te denken over een oplossing voor de Itterbeekse kleuters.
 
Schepen van Onderwijs Devliegher: “De mogelijke oplossing kan erin bestaan dat er een nieuwe school in Itterbeek wordt opgericht waar zowel lager- als kleuteronderwijs wordt aangeboden en aansluitend na de oprichting een herstructurering wordt doorgevoerd.
Het voordeel van deze werkwijze is dat ook de gemeentelijke lagere scholen Itterbeek en Schepdaal, die nu één school vormen, onafhankelijk worden wat de organisatie ten goede zal komen.
Het opnemen van de kleuterschool De Wip, met zijn twee vestigingsplaatsen, door de gemeenteschool De Klimop zou leiden tot een erg grote school met vier vestigingsplaatsen. Slechts één directeur voor een dergelijk grote school zou de goede werking in het gedrang brengen.
 
Het oprichten van een nieuwe school met kleuter- en lager onderwijs biedt de mogelijkheid dat deze school onafhankelijk wordt en een afzonderlijk gesubsidieerde functie van directeur zal hebben”.
 
Het college van burgemeester en schepenen heeft geoordeeld dat het verder bestaan van het kleuteronderwijs in Itterbeek belangrijk is voor de Itterbeekse gemeenschap, voor het Vlaamse karakter in de gemeente alsook voor de verdere werking van de gemeentelijke lagere school ’t Keperke.
 
Met het principieel akkoord van de gemeenteraad kunnen de gesprekken worden aangevat tussen beide schoolbesturen om te komen tot een nieuwe school met de nodige herstructureringen.
Het dossier met de aanvraag voor de oprichting van een nieuwe school moet ten laatste in april 2010 aan de gemeenteraad worden voorgelegd zodat het op 1 mei 2010 bij het Ministerie van Onderwijs kan worden ingediend. Op 1 september 2010 zou de nieuwe school zijn deuren in de St.-Annastraat dan openen en bestaan uit drie kleuterklasjes en een eerste leerjaar lager onderwijs. Op 1 september 2011 zal de nieuwe school ’t Keperke van De Klimop overnemen en de kleuterschool De Wip die gevestigd is in de Kerkstraat. De Klimop in Schepdaal zal dan ook dienen te herstructureren om ’t Keperke af te stoten.
Het is een operatie die gespreid wordt over twee jaar en met de goedkeuring van de gemeenteraad er zal voor zorgen dat er in Itterbeek een bloeiende basisschool kan ontstaan.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 nov 2009
Jean-Pierre Schoukens
Repro EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief