DILBEEK – Sprokkels uit het schepencollege

C21

DILBEEK – Sprokkels uit het schepencollege

Editiepajot_gemeentehuis_dilbeek
Foto Jean-Pierre Schoukens

Wolsemstraat wordt op proef afgesloten

Het schepencollege gaat in op het voorstel van de gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies om de Wolsemstraat af te sluiten voor gemotoriseerd verkeer, tussen de Stationsstraat en de Robert Dansaertlaan, ter hoogte van de spoorwegbrug. Dit gedeelte wordt op proef afgesloten. De gemeenteraad moet zich hier in de zitting van januari 2010 nog over uitspreken.
 
 Aan deze beslissing zijn vele vergaderingen voorafgegaan. Al geruime tijd wordt geklaagd dat er in de Wolsemstraat veel zwerfvuil is, de kanten stuk gereden zijn, de dijken ingevallen, de snelheid te hoog en de verkeersdrukte toegenomen is. Het college van burgemeester en schepenen besliste hierop in de zitting van 8 juni 2009 om het dossier van de technische verkeerscommissie door te verwijzen naar de gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies.
 
 Het dossier Wolsemstraat werd door de gemeenteraadscommissie gebiedsgebonden materies op 10/11/2009 besproken. Hierbij werd er een voorstel gedaan voor snelheidsremmende en eventueel verkeersontradende maatregelen via asverschuivingen/snelheidsremmers op het stuk komende vanuit Sint-Martens-Bodegem, eens voorbij het kruispunt met de Neerstraat. Gezien het een lang, breed en recht stuk is, nodigt dit uit tot overdreven snelheid.
 
De commissie gebiedsgebonden materies ging akkoord met het nemen van verkeersremmende maatregelen. Voor de asverschuivingen denkt de technische verkeerscommissie aan twee hindernissen die wegneembaar zijn met het oog op wielerwedstrijden.
 
Of de snelheidsremmende maatregelen effect zullen hebben op het sluipverkeer zal na proefopstelling moeten blijken uit de nodige metingen.
 
 
Dilbeek doet mee aan beeldbank
 
Dilbeek gaat meewerken aan een samenwerkingsproject voor een beeldbank voor steden en gemeenten. De steden Brugge, Gent en Kortrijk werken momenteel in samenwerking met Digipolis aan een gemeenschappelijk dossier voor de aankoop van een beeldbank. Door samen te werken wensen de initiatiefnemers mogelijk te maken fotomateriaal, ingescand materiaal en bewegend beeld georganiseerd te beheren en uit te wisselen.
 
Dilbeek krijgt gedurende vier jaar de mogelijkheid om zonder nieuwe procedure met een beeldbank in Dilbeek te starten zonder aankoopverplichting. Dilbeek blijft zelfs vrij om eventueel een ander product aan te kopen. De voorwaarde om deel te nemen is dat Dilbeek nominatief opgenomen is in het bestek.
 
 Al 41 besturen waaronder 12 van de 13 centrumsteden en 2 provincies lieten weten dat zij vernoemd willen/mogen worden in het bestek van de nieuwe beeldbank. Door dit initiatief kan de gemeente Dilbeek vermoedelijk tegen zeer interessante voorwaarden een beeldbank verwerven. Aan de deelname aan dit project zijn kosten noch verplichtingen verbonden.
 
Schoolzangfeest in mei
 
 Het schoolzangfeest heeft volgend jaar plaatst op 18 mei. De schoolhoofden van de gemeentelijke lagere scholen en de scholen van de andere netten opteerden om verder te gaan met de formule van het schoolzangfeest. Dit wordt het negentiende schoolzangfeest.
 
Omgeving sporthal Schepdaal niet net
 
 Het schepencollege vraagt aan de vzw Caerenbergveld, die het sportcomplex in Schepdaal beheert, de nodige maatregelen te nemen om de omgeving van de sporthal van Schepdaal netjes te houden. Verschillende bronnen meldden het gemeentebestuur de onreine en slordige toestand aan het cafetaria en de achterkant van de sporthal Caerenbergveld. De klachten betreffen het vuile hondenhok, onmiddellijk aanleunend aan de keuken en cafetaria; de tent op het terras van het cafetaria met gestapelde verhuurmateriaal en de onbereikbaarheid van de container door bladeren en zwerfvuil.
 
Bijkomende lichten voor tram in Groot-Bijgaarden
 
Het schepencollege gaat akkoord met het voorstel van de MIVB voor bijkomende lichtsignalisatie in de Brusselstraat aan de tramlijn 19 in Groot-Bijgaarden.
           
 De MIVB ondervond dat de automobilisten ondanks de verschillende signalisatiesystemen om de autobestuurders te verwittigen van de tramzate ter hoogte van Hunderenveld/Koning Albertlaan (Sint-Agatha-Berchem) de bocht verkeerd inschatten of te laat bemerken, rechtdoor rijden en in de ballast tussen de tramsporen terechtkomen.
 
 Daarom komt er bijkomende lichtsignalisatie, die bij detectie van een tram komende van Groot-Bijgaarden het licht voor de autobestuurders op rood zet gedurende een tiental seconden en zodra de tram op zijn halte staat het licht op groen komt.
 
Bomen Rumoldusstraat worden vervangen
 
De bomen in de Rumoldusstraat in Schepdaal worden vervangen door een kleinere boomsoort. Verschillende bewoners van de Rumoldusstraat meldden het schepencollege problemen met de laanbomen in hun straat (afsterven kruin, schade door de wortels,…)
Bij nazicht door de Groendienst bleek dat delen van de kruin afsterven door een virusziekte. De takken komen tot in de elektriciteitsdraden. Het snoeien van deze boomvorm is geen oplossing. Door de diktegroei van de stam en de wortels ontstaat er stilaan schade aan voetpaden en opritten.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 dec 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief