Politie houdt 48 uur durende actie tegen afleiding achter het stuur

C21

Politie houdt 48 uur durende actie tegen afleiding achter het stuur

Alcoholctl__1_

Op dinsdag 17 en woensdag 18 mei organiseert de Federale Wegpolitie samen met 110 lokale politiezones de eerste nationale actie tegen afleiding achter het stuur. 48 uur lang zullen politiediensten in het hele land controleren, onder andere op het gebruik van de gsm achter het stuur. Met deze actie wil de politie bestuurders laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden. De statistieken liegen er niet om: tot wel 25 procent van de ongevallen wordt veroorzaakt door afleiding achter het stuur! 
Twee dagen lang zal de Geïntegreerde Politie, in het kader van de actie ‘Afleiding achter het stuur’, inzetten op controles die bestuurders moeten sensibiliseren om hun aandacht bij de weg te houden. De samenwerking tussen de Federale en de Lokale Politie kwam er na een succesvolle try-out van een actie van de Federale Wegpolitie in het najaar van 2021.

Ondanks de handenvrije kits in voertuigen, wordt de gsm toch gebruikt achter het stuur om te filmen, een bericht te sturen, de weg te zoeken, … En niet enkel gsm-gebruik leidt onze aandacht af. Ook andere handelingen, zoals schminken, nagels knippen of een brooddoos zoeken, maken dat bestuurders hun concentratie tijdens het rijden verliezen. Een spijtig gevolg daarvan is dat er zich nog steeds veel ongevallen voordoen die kunnen vermeden worden. Uit onderzoek blijkt dat tussen de 5 en 25 procent van alle verkeersongevallen te wijten is aan afleiding achter het stuur. 
De gsm in een daartoe bestemde houder plaatsen is de enige aanvaardbare manier om het toestel (bijvoorbeeld als gps) te gebruiken tijdens het rijden. Dat is sinds kort ook bij wet bepaald. Regelmatig een blik werpen op een gsm-toestel dat op de passagierszetel ligt, is dus verboden. De bestuurder moet te allen tijde in staat zijn om de volledige controle over zijn of haar voertuig te behouden.
Duur telefoontje
De aanpassing van de wegcode kwam er op 3 maart 2022. Deze wetswijziging zorgde er ook voor dat het gebruiken van een mobiel elektronisch apparaat met een scherm, bijvoorbeeld een gsm, nu een overtreding van de derde graad inhoudt (vóór 3 maart 2022 was dit nog een overtreding van de tweede graad). Daarmee gaat het bedrag van een onmiddellijke inning omhoog van 116 naar 174 euro.
Een gewaarschuwd mens is er twee waard
Met deze actie wil de politie niet alleen overtreders bestraffen, maar ook sensibiliserend optreden. De actie tegen afleiding achter het stuur wordt dan ook op voorhand aangekondigd, om bestuurders vooraf attent te maken op de problematiek en hen te laten nadenken over de gevaren van afleiding tijdens het rijden. De uitzending van ‘Kijk uit’ van zaterdag 14 mei, vlak voor het 18 uur Journaal op Eén, zal daarom ook inzoomen op de gevaren van afleiding achter het stuur. 

De politie hoopt dat weggebruikers hun ogen en aandacht op de baan houden. Hoe minder boetes er tijdens de actie uitgeschreven moeten worden, hoe beter!
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 mei 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Godelieve Deschuyffeleer | 23 mei 2023

archief