HALLE - Verkoop van leien van de basiliek is begonnen

C21

HALLE - Verkoop van leien van de basiliek is begonnen

Halle_verkoop_leien_1_gr
 
Halle_verkoop_leien_1_kl
Halle_verkoop_leien_2kl
 

Leden van negen Halse serviceclubs zijn zondag om 11 uur begonnen met de verkoop van leien van de basiliek en dit onder het motto “Van kassei tot lei”. De opbrengst gaat naar het restauratiefonds van de Halse basiliek. .Zij hopen dat ze eind mei niet minder dan 3.000 stuks verkocht hebben. Vanaf 8 uur waren ze aan de Leide nog intens bezig met het kuisen van de leien.
 

Voor het project ‘Van kassei tot lei’ hebben zich in Halle negen serviceclubs verenigd. Hun doel is zoveel mogelijk fondsen voor de Vrienden van de basiliek te verzamelen door de verkoop van gegraveerde leien van de basiliek. De titel van hun actie was vlug gekozen. Tien jaar hebben de toen voor de eerste maal verenigde serviceclubs de stenen van de Halse Grote Markt verkocht ten bate van het restauratiefonds. Nu de leien van de daken van de Halse basiliek moeten vernieuwd worden willen ze ook de leien verkopen. Weliswaar niet allemaal want dat zullen er 53.000 zijn, maar zij hopen er toch een paar duizendtallen te verkopen aan 30 euro stuk.

 
De leien die ze verkopen zitten in een speciale verpakking, waarin ook een brochure zit over de actie en geschreven door Marcel Franssens en een stander om de lei op te plaatsen.
 
In totaal worden er drie verschillende tekeningen op de lei gezet. Hiervoor werd verleden jaar al een wedstrijd georganiseerd.
 
Marcel Franssens: “De Halse serviceclubs zijn eigenlijk de eersten die fondsen verzameld hebben voor de Vrienden van de basiliek. Denken we maar aan de concerten die georganiseerd werden, de stenen van de Grote Markt die verkocht werden, de poging om een wereldrecord frankskes te zetten, enz… Al die acties en ook deze van andere verenigingen hebben er toe bijgedragen dat wij ook de Vlaamse Monumentenprijs gekregen hebben”.
 
Ganse maand mei
De leien gaan de ganse maand mei rechtover de basiliek verkocht worden. De meimaand is in Halle immers de maand bij uitstek dat er duizenden bedevaarders naar de basiliek komen.
Zij kunnen ook gekocht worden op het VVV-kantoor in het historische stadhuis op de Halse Grote Markt.
 
De eerste leien werden overhandigd aan personen die zich verdienstelijk maakten voor de restauratie. Normaal was het nummer één voorzien voor burgemeester Dirk Pieters. Hij was weerhouden, zodat zijn lei dan maar overhandigd werd aan zijn echtgenote. Andere verdienstelijke mensen die één van de eerste leien kreeg waren deken Decoster, schepen Michel Bellemans, architect Karel Breda en Marcel Franssens.
 
Wijn
Intussen hebben de verenigde serviceclubs ook nog een actie die loopt in samenwerking met het warenhuis Delhaize. Bij elke fles wijn die er van een bepaalde soort verkocht wordt gaat er één euro naar het restauratiefonds van de basiliek.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2008
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 jun 2023
Marc Sluys | 31 mei 2023
Devogeleer Emile | 31 mei 2023
Marc Sluys | 29 mei 2023

archief