Bedevaarders stromen toe in Halle

C21

Bedevaarders stromen toe in Halle

Editiepajot_halle_bedevaart__foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bedevaart_2_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 
Editiepajot_halle_bedevaart_3_foto_merckx
Foto's Felix Merckx
 

Mei is de maand bij uitstek voor de bedevaarders die naar Halle komen om een kaarsje te branden bij het zwarte Onze-Lieve-Vrouw beeld. Van heinde en ver komen ze. Velen met de auto of de bus of de fiets maar ook velen te voet die er verschillende tientallen kilometers voor over hebben. Dit jaar kwamen de eerste groepen al aan op zaterdag 30 april. Al zingend en al biddend stapten ze de basiliek binnen.

Honderden bedevaarders kwamen te voet en in groep uit Wielsbeke, Deerlijk, Anzegem, Beveren-Leie, Herstert en Oostrozebeke. Velen laten een traantje wanneer ze voor de eerste keer van aan de kapel op de Wolvendries de toren van de Halse basiliek te zien krijgen. Het was voor hen ook de eerste keer dat zij de volledig gerestaureerde basiliek in al zijn pracht zagen. Verleden jaar was de restauratie nog niet volledig af. 
Oostrozebeke kwam voor de 125ste keer op bedevaart naar Halle. De bedevaart is een zware dobber. Kijken we naar de mensen van Wielsbeke. Zij vertrokken vrijdag om 16.30 en hielden een tussenstop in Oudenaarde, Brakel, Ophasselt, Vichte, Meerbeek en Leerbeek om Halle rond de middag te bereiken. Oostrozebeke vertrok in hun gemeente om 21 uur en kwamen in Halle toe rond 17 uur.
Nog de ganse maand komen er tal van groepen te voet op bedevaart naar de zwarte Madonna.
Het bedevaartseizoen in Halle loopt tot en met september
Halle is sinds de 13de eeuw een bedevaartsoord van Onze-Lieve-Vrouw. De Mariabedevaart naar Halle is daarmee één van de oudste van West-Europa. De schenking van het beeld in 1267 en de daaropvolgende erkenningen van de bedevaart via onder andere de bul van Avignon in 1334 en het ontstaan van de Broederschap van Onze-Lieve-Vrouw een viertal jaren later (1337-1338) zorgde voor een echte boost van de bedevaart. Het rijke verleden van Halle als bedevaartsoord is binnenkort terug te vinden op de website www.sintmartinusbasiliek.be , een initiatief van de vzw Basiliekpromotie Halle.
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
30 apr 2016
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 26 jan 2023

archief