HALLE – Nederlands onder de zon

C21

HALLE – Nederlands onder de zon

Dsc_3119_01_01__large_
 
Dsc_3106_01__large_
 

 Een hele zomer lang reikt de stad Halle anderstaligen kansen aan om hun Nederlands te oefenen, dit dankzij ‘Nederlands onder de zon’! Een ongedwongen taalproject waarbij anderstaligen ook een frisse duik nemen in het vrijetijdsaanbod van Halle.

Tijdens de zomermaanden gaan scholen twee maanden op slot. En dat is niet anders bij de organisaties die cursussen Nederlands organiseren voor anderstaligen. Uiteraard verdienen ook zij een welverdiende vakantie. Maar een taal laat je natuurlijk beter niet links liggen. Een taal moet je vooral spreken.

Om te voorkomen dat anderstaligen in september naar hun woorden moeten zoeken, biedt de stad hen een hele zomer lang wekelijks oefenkansen aan. Niet in één of andere muf klaslokaal, wel tijdens een reeks activiteiten in hartje Halle. En dat is mooi meegenomen. Want door de nabijheid van Brussel en Wallonië moeten anderstalige Hallenaren minder vaak naar het Nederlands grijpen om zich uit te drukken. Maar via deze activiteiten blijven ze dus toch hun Nederlands oefenen.

Nederlands spreken, een hele zomer lang

Van 16 juni tot 15 september organiseren verschillende stadsdiensten en enkele verenigingen daarom wekelijks activiteiten voor anderstaligen. Zo wordt er onder meer een workshop ‘schilderen in de natuur’ en een workshop ‘Vlaamse tapas’ op poten gezet. Voorts staan er een bezoek aan het stadsmuseum den AST en een stadswandeling op het programma. Maar ook tijdens de Stroppenconcerten, de Warandedag of het optreden van Yevgueni n.a.v. de 11 juliviering zijn de deelnemers op de afspraak. Dus er kan een ganse zomer lang geoefend en genoten worden.

‘Nederlands onder de zon’ richt zich op volwassenen. Maar op sommige evenementen zijn uiteraard ook de gezinnen welkom. Vooraf inschrijven is doorgaans niet nodig met uitzondering van bepaalde workshops waar het aantal deelnemers beperkt is.

Zijn Nederlandstaligen ook welkom? Natuurlijk! Maar de promotie richt zich voornamelijk op anderstalige Hallenaren. Voorts is het belangrijk dat er een ontmoeting is tussen alle deelnemers en het niveau van taalgebruik laagdrempelig blijft.

Vrijwilligers verlagen de drempel

Voor dit project kan de stad een beroep doen op meer dan 20 enthousiaste vrijwilligers. Ze zorgen voor een warm onthaal op alle activiteiten. Ze gaan uiteraard in dialoog met de deelnemers en oefenen zo op een ongedwongen manier het Nederlands van de anderstaligen.

Er wordt over koetjes en kalfjes gepraat maar ook over hun interesses en hobby’s. En van dat gespreksonderwerp maken de vrijwilligers doorgaans gebruik om hen te weg te tonen naar het vrijetijdsaanbod in de stad. Want sporten of musiceren is natuurlijk fijner in groep. De vrijwilligers verlagen dus de drempels naar een club of vereniging. Anderstaligen die zich onderdompelen in het sociale leven, creëren op die manier ook nieuwe oefenkansen voor zichzelf en leren ook nieuwe mensen kennen.

" Het project ‘Nederlands onder de zon’ is een project van de stad Halle. Het zijn de integratiedienst, het cultureel centrum ’t vondel en de bibliotheek die de echte trekkers zijn van dit initiatief. De financiële ondersteuning komt van de provincie Vlaams-Brabant. Zonder de provincie en zonder de medewerking van gedeputeerde Tom Dehaene zou dit project totaal niet mogelijk zijn. Maar ook het OCMW en Buurtwerk Halle hebben hun schouders gezet onder dit prachtige project. Aan allen zeer hartelijk dank voor dit initiatief en voor jullie inzet. Als stadsbestuur willen we echter zeer graag onze appreciatie uitdrukken naar de vrijwilligers toe. Zij zullen er immers voor zorgen dat dit project zal slagen of niet. Graag voor hen, maar natuurlijk ook voor onze integratie-ambtenaar Sanne Boelens en onze schepen van integratiebeleid Peggy Massien." aldus schepen van cultuur Marc Snoeck

 

Info: Integratiedienst | integratie@halle.be | T 02 365 97 04

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 jun 2018
Devogeleer Emile
© Devogeleer Emile
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024
Marc Sluys | 26 apr 2024
Marc Sluys | 23 apr 2024

archief