Burgerprojecten voor een toegankelijker HALLE

C21

Burgerprojecten voor een toegankelijker HALLE

Scherm__afbeelding_2023-09-21_om_20
 

Vorig jaar zijn een aantal burgerprojecten geselecteerd voor het burgerbudget, waaronder Halle On Wheels en Toegankelijk Halle. Wij doen hierbij een warme oproep naar vrijwilligers die ons willen versterken in onze missie om informatie rond en de toegankelijkheid van locaties in onze stad Halle te verbeteren.  

Halle On Wheels (link)

Wij willen gegevens over de toegankelijkheid van openbare gebouwen en andere locaties in Halle in kaart brengen. Wij gebruiken de bestaande app On Wheels, de standaard app in Vlaanderen die mensen met beperkte mobiliteit helpt hun reisroutes te plannen. Deze app zal in de toekomst draaien op OpenStreetMap data. Deze data is gratis toegankelijk voor iedereen (burgers, bedrijven, overheden) voor apps en analyse. 

Mapathons 

Samen met jullie gaan wij door de straten van Halle op pad met een smartphone en rolmeters om informatie te verzamelen die nuttig is voor de kaart zoals bv. het opmeten van deuropeningen voor rolstoelen, het aantal trappen voor een gebouw, de hoogte van drempels… Zo’n opmeetdag noemen we een Mapathon. 

Iedere vrijwilliger wordt vergoed via een vrijwilligersbudget van 20 euro per dag (3 uurtjes in de namiddag). Je kunt alleen of samen werken. Mapathons werden eerder ook in andere steden georganiseerd. Het is zeker mogelijk dat je bijvoorbeeld met twee op pad gaat: iemand met de rolmeter en de app, en iemand in een rolstoel die extra aandachtspunten over de toegankelijkheid van locaties op de route aangeeft. 

Hoe? 

Alle routes worden op voorhand vastgelegd. Zo krijg je van ons een kaart met een route voordat je start. Je mag zelf een van de routes kiezen of we verdelen ze gelijk onder de vrijwilligers. 

We voorzien je van een korte demo over hoe de app in elkaar zit zodat je zonder probleem aan de mapathon kunt deelnemen. Het projectteam is steeds beschikbaar tijdens de mapathons als je toch nog met vragen zit! 

Wanneer? 

Op zaterdag 23 en zondag 24 september organiseren we de eerste mapathon in Halle. Wees er bij! 

Inschrijven kan via onze eventpagina: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-halle-on-wheels-623160067537 

Andere datums 

Als je er graag bij bent maar niet kan op 23 en 24 september, dan ben je steeds welkom op de extra mapathons na het event! Laat het ons weten door contact op te nemen via de eventpagina, dan zoeken we een paar momenten uit die zeker passen. 

Toegankelijk Halle (link)

Ook het project Toegankelijk Halle werd geselecteerd. Dit project beoogt het verbeteren van de fysieke toegankelijkheid in Halle. De resultaten van de mapathons worden gebruikt om een inventaris van mogelijke of noodzakelijke aanpassingen op te maken. Op die manier vinden beide projecten aansluiting bij elkaar.  

Het projectteam van Toegankelijk Halle zal tijdens en na de mapathons een aantal werken laten uitvoeren voor het verbeteren van de toegankelijkheid op verschillende locaties. 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 sep 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 07 dec 2023
Marc Sluys | 02 dec 2023
Marc Sluys | 30 nov 2023

archief