HALLE pakt menstruatiearmoede aan met subsidies voor scholen

C21

HALLE pakt menstruatiearmoede aan met subsidies voor scholen

Scherm__afbeelding_2023-11-28_om_20
 

Maar liefst 5% meisjes in Vlaanderen missen soms school, omdat ze geen geld hebben om maandverband te kopen. Stad Halle biedt de scholen in onze stad voortaan een toelage, zodat ze menstruatieproducten gratis kunnen aanbieden.   
12% van meisjes tussen 12 en 25 jaar heeft niet altijd geld om menstruatieproducten te kopen. Bij 5% van hen zorgt dit er zelfs voor dat ze soms niet naar school kunnen gaan. Dit blijkt uit een onderzoek van Caritas Vlaanderen uit 2019. Het huisvandeMens startte daarom een project om menstruatiearmoede de wereld uit te helpen. Met ingezamelde middelen tijdens de Warmste Week konden intussen al 6 Halse scholen rekenen op hun startpakket en inspiratiegids om dit probleem de wereld uit te helpen.   

Menstruatiekastjes met gratis producten 

Want de oplossing is eenvoudig. Dankzij menstruatiekastjes met gratis maandverband en tampons in scholen hoeft geen enkel meisje nog lessen te missen door menstruatiearmoede. De stad steunt dit project, zodat het aanbod verder kan uitbreiden naar alle middelbare en lagere scholen in Halle. Onze stad voorziet 200 euro subsidie per jaar voor elke middelbare en 100 euro per jaar voor elke lagere school in Halle. In totaal zijn hiermee ongeveer 3.000 meisjes ouder dan 11 jaar geholpen, zodat zij geen enkele dag school hoeven te missen door menstruatiearmoede. In 2024 worden de eerste kastjes geplaatst. 

 

In de stadsgebouwen 

De stad geeft zelf het goede voorbeeld. Ook in de stadsgebouwen voorziet Halle dus menstruatiekastjes. Zo zullen ze te vinden zijn in jeugdcentrum De Kazerne, de sportdienst, de Kunstacademie, de bibliotheek en het stadhuis. 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 02 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 28 feb 2024

archief