HALLE - Levensverhaal van Jefke Pé te boek gesteld

C21

HALLE - Levensverhaal van Jefke Pé te boek gesteld

Editiepahot_halle_jefke_pe_2_foto_merckx
Auteur Luk Vandenbroeck tussen de familie van Jefke Pé. (Foto's Felix Merckx)
 
Editiepahot_halle_jefke_pe_1__foto_merckx
De dochter van Jefke Pé, Lydie samen met auteur Luk Vandenbrouck. (Foto's Felix Merckx)
 

Hallenaar Luk Vandenbroucke heeft een nieuw boek uit.  “Twintjig aare en e pont seuker. Wattesmadade?” maar de ondertitel zegt allicht al meer: het levensverhaal van Lembekenaar/Hallenaar Jef Pé, wielrenner van 1912 tot 1927.

Aan de hand van opgenomen gesprekken met Jef in 1977 – hij was toen 85 - en na nog wat opzoekwerk in musea en kranten laat de auteur Jef zelf aan het woord. Het is een werkje geworden van 80 bladzijden en 30 oude foto’s over zijn carrière (o.a. driemaal Ronde van Frankrijk) en zijn leven. Alles geplukt uit zijn hart en zijn geheugenschuifje.
Jef Pé is geboren in Lembeek op 1 december 1891 en gestorven in Halle op 31 oktober 1980 en was drie keer getrouwd. Hij nam driemaal deel aan de Ronde van Frankrijk (24,25 en 26) maar telkens opgave, tweede in Ronde van Vlaanderen 1925, ritwinsten in Ronde van België en van het Baskenland,… In 1921 kwam hij in Halle aan Bergpoort wonen waar hij nog jaren velowinkel en cafè zou openhouden. Tekst is nu nog te lezen op gevel.
In het boek is er ook aandacht voor streekrenners van toen Jean De Busschere uit Dworp en Jozef Wauters uit Huizingen. Het boek telt 80 bladzijden (in beschaafd Nederlands; maar ook in Lembeiks/Hals dialect) en 30 overal weergevonden originele en soms speciale foto’s van Jefke
Het boek kost 12 euro en is te koop bij De Fazant, ’t Pannenkoekenhuisje, De Streekkrant, De Klinkoet. Beperkt aantal exemplaren: dus vlug als je tof geschenk wil.
Jef Pé was 85 toen Luk Vandenbroucke hem samen met Polle Debast ging opzoeken. Luk Vandenbroucke: “ Een tandje bijsteken om een monument op te zoeken is dus een aanrader. Op 24 februari 1977 trek ik, samen met Polle Debast en met één zijner nog levende trouwste supporters Edgard Jamée, ’s avonds naar die Halse Bergpaut. Voor e klapke over zijn wielerloopbaan, met een soms wat kuren hebbend bandopnemertje. Tussen pot en pijp houdt Jef niet op met vertellen. Af en toe wel met een traan in de ogen. Over zijn leven, de oorlog, zijn kameraden en minder dikke vrienden in het peloton, zijn overwinningen en nederlagen, zijn platte tubes,... Over alles wat op zijn hart ligt in ’t sappigste Lembeeks-Hals dialect. Het is middernacht en de kaars die voor het beeldje van Onze-Lieve-Vrouw van Halle in zijn voorplaats brandt, zoekt vergeefs een tweede adem. ,,Wedje watte’’, sluit Jef de avond af, ,,kom nog moe ienegste kiere wei, menneke. Dèn zal’k a nog mier weite te zegge.’’ De auteur is nog drie keer daarna bij Jef op bezoek geweest.
Luk Vandenbroucke: “Een levensverhaal van vallen en opstaan is het in elk geval geworden. Niet dat Jef Pé - profkoereur van 1924 tot ’27 - de galerij der groten en de historische wielerboeken haalt zoals zijn tijdsgenoten als een Lucien Buysse, een Philippe Thys of andere Ottavio Bottecchia’s dat gedaan hebben. Nee, daarvoor stond hij er te vaak alleen voor, kende hij niet altijd de kracht en de onmacht van zijn en ook van andermans grenzen, lag de tegenslag dikwijls als een uitgemergelde straathond vol vlooien op de loer. Nee, Jef Pé, was een beetje zoals die vele Vlamingen die per stoomschip van de Red Star Line naar Amerika trokken om daar het geluk te zoeken. Althans dat, vol korrozje, toch probeerden”.
Bij de voorstelling van het boek was naast de nog in leven zijnde dochter van Jefke Pé, Lydie en tal van andere familieleden aanwezig.
Lydie Pé: “Ik ben blij dat het boek er is en met het boek heb ik veel geleerd over mijn vader. Ik was nog heel jong toen hij stopte met wielrennen en thuis werd er bijna niet over koersen gesproken”.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 nov 2014
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief