HALLE - Stedenbouwkundige aanvraag “Vijver Essenbeek” geweigerd

C21

HALLE - Stedenbouwkundige aanvraag “Vijver Essenbeek” geweigerd

Schepencollege_2013
EP

De stedenbouwkundige aanvraag tot het bouwen van 11 woningen langsheen de Kasteelstraat werd door het college van burgemeester en schepenen geweigerd. Het gaat hier over een herneming van een vroeger dossier voor de bouw van 13 woningen dat bij MB werd vergund dd.20.10.2004 en vernietigd bij arrest van de Raad van State dd.18.02.2010.

Uit dit arrest van de Raad van State blijkt het gewestplan langsheen de Kasteelstraat onwettig tot stand is gekomen. Het gewestplan werd op zich niet vernietigd maar een eventuele stedenbouwkundige vergunning, vergund op basis van het stedenbouwkundig voorschrift woongebied, kan om dezelfde reden aangevochten worden.
Door gebrek aan stedenbouwkundige voorschriften dient de aanvraag beoordeeld te worden op basis van de goede ruimtelijke ordening.
Standpunt college van burgemeester en schepenen:
- De beoordeling en definiëring van de goede ruimtelijke ordening dient het best te gebeuren in het kader van het planningsproces tot opmaak van een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan dat de onwettigheid van het gewestplan langsheen de Kasteelstraat opheft.
- Bij ontstentenis hiervan en conform de brief van Ruimte Vlaanderen van 7 november 2014 dient de beoordeling te gebeuren op basis van het principe van de goede ruimtelijke ordening en dient de stad Halle de goede ruimtelijke ordening op deze locatie te bepalen.
Het college van burgemeester en schepenen is van oordeel dat het voorliggend ontwerp niet voldoet aan de vereisten van de goede ruimtelijke ordening om volgende redenen:
- Het zicht op de vijver is onvoldoende: zie de gemeenteraadsbeslissing van 24 juni 2014 en de inhoud van de bezwaarschriften in het kader van het openbaar onderzoek.
- De toegankelijkheid en het openbaar karakter van de wandelweg rond de vijver zijn onvoldoende gewaarborgd.
- De doorgang naar het achterliggend gebied van de kasteelvijver is niet verzekerd.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 dec 2014
Felix Merckx
EP
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 02 mei 2024
Marc Sluys | 01 mei 2024
Marc Sluys | 30 apr 2024

archief