HERNE – Mobiele fruitpers druk bevraagd

C21

HERNE – Mobiele fruitpers druk bevraagd

Mopbiele_fruitpers_in_herfelingen__10_
Mobiele fruitpers op het kerkplien in Herfelingen -Foto's © Deschuyffeleer
 
Mopbiele_fruitpers_in_herfelingen__11_
Zo was er ook Henry De Meulenaere uit Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek met ettelijke kilo’s appelen en peren uit zijn hoogstamboomgaard in splinternieuwe winkeltassen © Deschuyffeleer
 
Mopbiele_fruitpers_in_herfelingen__14_
Thijs Tanghe en zij team - © Deschuyffeleer
 
Mopbiele_fruitpers_in_herfelingen__17_
© Deschuyffeleer
 
Mopbiele_fruitpers_in_herfelingen__2_
© Deschuyffeleer
 

Liefhebbers van het aanmaken van eigen fruitsappen konden met hun appelen, peren en andere fruitsoorten terecht bij een mobiele fruitpers op het gemeenteplein van Herfelingen. De pers kreeg er in totaal meer dan 2000 kg fruit te verwerken.

Het was op initiatief van het Regionaal Landschap Zenne, Zuun en Zoniën en met de steun van het provinciaal project ‘Koesterburen’ dat de mobiele fruitpers van Thijs Tanghe vanuit het Brugse helemaal naar Herfelingen afzakte. De meeste fruitaanbrengers toonden zich bijzonder fier op hun oogst. Zo was er ook Henry De Meulenaere uit Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek met ettelijke kilo’s appelen en peren uit zijn hoogstamboomgaard in splinternieuwe winkeltassen. Vooral zijn volumineuze Engelse groene appelsoort ontlokte vele bewonderende blikken bij de talrijke nieuwsgierigen.
 
“Uit 8 kg fruit persen wij nagenoeg 5 l fruitsap”, zegt Thijs Tanghe die het overigens als eerste in Vlaanderen aandurfde met een mobiele fruitpers van 150 000 euro het Vlaamse hinterland aan te doen. “Een goede bewaring vereist minstens 75% appelen. Het fruit wordt best onmiddellijk na de pluk aangeboden. Ook hard valfruit en fruit met aantastingen door insecten zijn welkom. Het persproces voorziet immers in het wegfilteren van de wormpjes en het wegwassen van aarderesten”, aldus nog de fruitperser.
 
In de streek kan op de mobiele fruitpers nog een beroep gedaan worden op het gemeenteplein in Pepingen (01/10), in Paddenbroeck in Gooik (02/10) en aan de Meent in Alsemberg (08/10). Vooraf afspreken via info@houtlandsetuinsappen.be of 050/78 11 94 is wel vereist. Een afgetrokken plastiek-in-karton vacuüm sapvaatje kost wel 5,50 euro.     
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 jul 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief