LENNIK – Fire Observers in de States

C21

LENNIK – Fire Observers in de States

Editiepajot_lennik_carl_01_tom_vierendeels
Carl Verstrepen vertrok vrijdag reeds naar de States. - Foto © Carl Verstrepen
 

Afgelopen zondag zijn de Fire Observers opnieuw vertrokken naar de Verenigde Staten van Amerika. Dit is een organisatie die Vlaamse en Nederlandse brandweermensen de kans geeft om een week mee te draaien in een Amerikaanse brandweerkazerne. Na deze stageweek wordt er een toeristische toch gehouden. Carl Verstrepen uit Lennik en bestuurslid bij de Fire Observers vertrok vrijdag reeds voor zijn achtste trip naar de States. 

Carl Verstrepen, 31 jaar is vrijwilliger bij het Lennikse brandweerkorps en werkt beroepshalve op het Hulpcentrum 100 bij brandweer Brussel. Hij maakte in 2004 kennis met de organisatie toen hij meeging naar San Diego in Californië. “Het was mijn eerste ervaring met de Fire Observers, alsook met de USA”, zegt Carl. “San Diego heeft mijn hart gestolen. Moest ik ook verhuizen naar de VSA, en mijn vriendin gaat akkoord, zou het naar San Diego zijn.” 

“Enkele maanden na die stage vroeg men mij om bestuurslid te worden van de Fire Observers. Ik hapte graag toe”, gaat Carl verder. “Samen met enkele brandweermannen, onderofficieren en officieren steken we jaarlijks twee tot drie stages ineen.” Eerder dit jaar werd er zo reeds naar Macon en Colorado Springs vertrokken. 

Nashville fire department

Nashville is de hoofdstad van de staat Tennessee en is samen met Memphis de grootste stad van Tennessee. De brandweer van Nashville beschermd een gebied van 526 square miles en heeft zo’n 1150 mensen in dienst. Ze hebben 39 posten en daar staan 39 autopompen, 12 ladderwagens, 3 zware materiaalwagens, twee wagens voor incidenten met gevaarlijke stoffen, een voertuig voor waterreddingen, 20 ziekenwagens, een blusboot,...  Vorig jaar reden ze meer dan 108 000 keer buiten. 

“Ik zal verblijven in één van de grootste en drukste posten van Nashville, Station 9, gelegen in downtown”, laat Carl weten. “Deze kazerne huist twee autopompen, een ladderwagen en een commandowagen. Jaarlijks krijgt deze kazerne 5000 oproepen te verwerken.

We zullen er dus niet teveel stil staan en de nachten zullen kort zijn.” Carl zit daar samen met David Grouwels uit Asse en een lid van de bedrijfsbrandweer van Ford Genk. 

De stage

In totaal zijn ze met 14 Fire Observers. Elf deelnemers en drie begeleiders. We komen allen uit Lennik, Terneuzen, Geraardsbergen, Aalter, Melle, Zaanstad, Lommel, Genk, Asse, Gavere en Hamme. Zij zitten verspreid over de zes drukste brandweerposten in Nashville.

“Tijdens ons verblijf in de brandweerposten werken we gewoon met de mannen mee”, vertelt Carl. “We kuisen, doen kleine reparaties, oefenen, volgen lessen, doen we boodschappen, maken we eten, sporten,... We krijgen er onze kledij en plaats op de voertuigen en als de bel gaat rukken we dus mee uit naar de plaats van onheil en gaan we mee te werk met de brandweermannen van Nashville.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 okt 2010
Tom Vierendeels
Carl Verstrepen
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief