LENNIK - Brandweer zit in de penarie

C21

LENNIK - Brandweer zit in de penarie

Brandweer_lennik_foto_tom_vierendeels__3_
Brandweer_lennik_foto_tom_vierendeels
Brandweer_lennik_foto_tom_vierendeels__2_
Brandweer_lennik_foto_tom_vierendeels__1_
 

Sinds enkele weken telt het wagenpark van brandweer Lennik twee wagens minder. De ladderwagen en commandowagen zijn namelijk uit dienst genomen.

Bij de ladderwagen liggen technische mankementen bij twee van de vele veiligheidsvoorzieningen aan de basis. Deze twee zorgen ervoor dat, wanneer de ladder te ver of te hoog wordt uitgeschoven, het verder gaan geblokkeerd wordt. Door het uitvallen van deze functie is er een risico dat de ladderwagen omkantelt en kan dus zo de veiligheid van de brandweerlieden die van de ladder gebruikmaken in het gedrang komen. Ook een eventueel geëvacueerde, die niet meer verzekerd is, loopt een risico.
 
Er werd besloten om niet tot herstelling over te gaan omdat de herstellingskosten veel te hoog liggen. Ook zou hij niet lang meer in dienst zijn. “Nog voor de zomer krijgen wij een nieuwe ladderwagen. Deze ladderwagen werd ons reeds in 2006 toegezegd, en volgens de laatste berichten zou de levering voorzien zijn voor de maand mei.” Aldus brandweer Commandant Koen Roesems. Deze ladderwagen wordt aangekocht met behulp van een subsidie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Deze komt tussen voor 75% van de kostprijs. Het overige deel wordt betaald door de gemeente Lennik. Kostprijs van de nieuwe ladderwagen: 635.000 EUR.
 
Momenteel loopt de dienstverlening in de zone waarvoor Lennik verantwoordelijk is niet in het gedrang.
Tijdelijk gebruik van een ander voertuig van een ander korps was geen optie. “Probleem is dat er van ons type ladderwagen bij manier van spreken geen 5 meer rondrijden in België (wat bewijst dat hij echt wel versleten en verouderd is !). Brandweer Halle beschikt over 2 ladderwagens, maar die zijn totaal anders van opbouw en bediening dan onze ladderwagen. Alle brandweerlieden zouden dus eerst een opleiding moeten krijgen om met die ladderwagens te werken.” Weet Kapt. Koen Roesems.
Wel werd tot een akkoord gegaan dat brandweer Halle, dat zich in dezelfde hulpverleningszone bevindt, wanneer nodig, tussenkomt en ook eigen personeel meestuurt.
 
De nieuwe ladderwagen zal een ander model als het vorige zijn. “De ladder zal bovenaan voorzien zijn van een knikarm (het laatste deeltje van de ladder zal kunnen knikken - bvb. om de tuinkant van een dak te bereiken). Bovendien zal deze knikarm telescopisch zijn : hij zal ook nog enkele meters kunnen uitschuiven.” Hiervoor zullen alle leden van het korps een nieuwe opleiding ondergaan voor het gebruik van deze ladderwagen.
Er werd voor dit model gekozen omdat deze meer functioneel is op het platteland. In een stedelijke omgeving is een elevator nuttiger.
 
Ook de commandowagen is enkele weken terug uit dienst genomen. De reden is gelijkaardig als bij de ladderwagen. Aangezien de nieuwe commandowagen eind deze maand wordt verwacht ging men niet over tot het, niet goedkope, herstellen van de wagen. Momenteel wordt een reservewagen gebruikt, het zelfde model dat de commandowagen zal zijn: een Toyota Landcruiser
 
Nog even ter vermelding: op de jaarlijkse opendeurdag van het korps zullen alle nieuwe wagens (ladderwagen, commandowagen en karweiwagen) plechtig overhandigd worden aan het korps.
 
Op de foto’s ziet u de voormalige ladder- en commandowagen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 apr 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief