Tentoonstelling Jan De Vliegher “Schatzkammer” in het kasteel van GAASBEEK

C21

Tentoonstelling Jan De Vliegher “Schatzkammer” in het kasteel van GAASBEEK

Editiepajot_gaasbeek_jan_de_vlieger_foto_gerrit_achterland
Foto © Gerrit Achterland
 

Jan De Vliegher (° 1964, Brugge) brengt van vrijdag 6 mei tot en met zondag 26 juni in het Kasteel van Gaasbeek een overzicht van zijn recente oeuvre. Hij treft er sferen aan die ook zijn werken ten overvloede uitstralen.

De vaak monumentale schilderijen van De Vliegher vertellen over kleur en licht. In die zin herinnert zijn werk aan dat van de grote meesters van het impressionisme. Er waart ook een residu van romantiek in rond, en een fascinatie voor schoonheid als artistiek einddoel.
Zijn thema’s vindt hij op reis, waar hij duizenden foto’s maakt van inspirerende architectuur of objecten. Een uitgekiende selectie daarvan zet hij om naar schilderijen. In dit spel van metamorfoses gebruikt hij zijn onderwerpen (interieurs, porselein, glas, …) eerder als alibi. Hij rafelt de beelden compositorisch uiteen en reconstrueert ze met vrije penseelstreken in uitbundige kleuren tot virtuoze lichtstudies. Zo komt hij tot een explosieve werveling van kleur, licht en textuur.
De kijker komt terecht in een fascinerend spanningsveld tussen realisme en abstractie.
Zoals het kasteel de geschiedenis herinterpreteert tot een theatraal verhaal, zo herformuleert Jan De Vliegher de werkelijkheid in verf en herleidt hij de wereld tot beeld; een beeld dat uiteindelijk een eigen leven gaat leiden.
Praktische informatie / van vrijdag 6 mei tot en met zondag 26 juni 2011, open dagelijks van 10u tot 18u (laatste bezoek om 17u), maandag gesloten. Tickets kosten € 7, groeps- en reductietarief € 5 per persoon, -26 jaar € 1, gratis voor kinderen -7 jaar.
Meer informatie: Marieke Debeuckelaere, T. 02 531 01 45 of marieke.debeuckelaere@cjsm.vlaanderen.be
Schrijf je in op onze nieuwsbrief via www.kasteelvangaasbeek.be  of volg het Kasteel van Gaasbeek ook op facebook of twitter.
Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek, T +32 (0)2 531 01 30
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 mei 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief