LENNIK / VARIA - Naam Pajottenland moet behouden blijven

C21

LENNIK / VARIA - Naam Pajottenland moet behouden blijven

Editiepajot_lennik_varia_borden_pajottenland_irina_de_knop_foto_gerrit_achterland
Fotocollage © Gerrit Achterland
 

Vlaams Volksvertegenwoordiger Irina De Knop, tevens burgemeester van Lennik, vraagt minister van Toerisme Geert Bourgeois terug te komen op zijn beslissing, de borden “Welkom in het Pajottenland” niet te vervangen door borden “Groene Gordel”.

Irina De Knop, burgemeester van Lennik en Vlaams parlementslid voor Open Vld, is verontwaardigd over de aankondiging van Vlaams minister voor Toerisme, Geert Bourgeois, om de borden ‘Pajottenland’ langsheen de snelweg te veranderen met de minder bekende toeristische benaming ‘Groene Gordel’. Een strategische keuze van de provincie.
Irina De Knop: “Niet verstandig want daarmee haal je een reputatie die zorgvuldig is opgebouwd en het werk van de lokale besturen om deze unieke streek op de kaart te zetten in één keer onderuit.” Het Vlaams parlementslid zal de minister morgen in het Vlaams Parlement vragen om op zijn beslissing terug te komen.
De Vlaamse regering besliste om de toeristische borden langs snelwegen te vervangen en te verfraaien met kleurenfoto’s. De knop kan helemaal geen genoegen nemen met de keuze om onze streeknaam te vervangen door ‘Groene Gordel’. Uit recent onderzoek blijkt dat de naam Pajottenland de derde bekendste regio is van het land, na de Westhoek en de Vlaamse Ardennen. Het Pajottenland is ook een erg oude benaming. De term werd halfweg de 19de eeuw gelanceerd door de jonge Lennikse advocaat Frans-Jozef de Gronckel en de lokale besturen doen er alles aan om het Pajottenland als een sterk ‘merk’ te positioneren. De facebook-actie van dit weekend toont aan hoe nauw de inwoners van de streek zich verbonden voelen met deze naam.
Groene Gordel
Toerisme Vlaams-Brabant wil de toeristische profilering van de Groene Gordel, de regio rond Brussel met de subregio’s Dijleland, Brabantse Kouters en Pajottenland en Zennevallei, zeer breed uitwerken naar Vlaanderen en Nederland toe. Zelfs een bredere internationale vermarkting vormt één van de doelstellingen.
Irina De Knop: “Ik begrijp dat Toerisme Vlaams Brabant de bekendheid en de eigen identiteit van de Groene Gordel wil verbeteren. Maar in Vlaanderen moet het perfect mogelijk zijn dat de promotie voor een groter geheel samengaat met de profilering van kleinere, maar vaak meer gerenommeerde streken. De Groene Gordel steunt op de diversiteit van zijn subregio’s. Zij moeten dan ook de kans krijgen om hun eigenheid en authenticiteit voldoende in de verf te kunnen zetten.”
Promotie van de streek krijgt een dreun
Het Pajottenland heeft jarenlang geïnvesteerd in het promoten van zijn streeknaam, tot ver buiten de grenzen van de eigen regio.
Irina De Knop: “Onze streek heeft een uitmuntende reputatie als toeristische trekpleister, mede dankzij de vele inspanningen van de toeristische sector en de horeca. Het jarenlange werk om dit op te bouwen dreigt door de naamswijziging van het uithangbord voor een stuk verloren te gaan, en dat mag niet gebeuren.”
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2011
Gerrit Achterland
Gerrit Achterland
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief