Prins staat al 20 jaar op de markt van LENNIK.

C21

Prins staat al 20 jaar op de markt van LENNIK.

Editiepajot_lennik_wijn_1_foto_merckx
Foto's © Felix Merckx
 
Editiepajot_lennik_wijn_2_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Op het Lennikse marktplein staat al 20 jaar het standbeeld Prins, Trots van Brabant. Tot september van volgend jaar zal dat in Lennik gevierd worden. Het begint op 1 december met de verkoop van wijn en cava. De organisatie van dit alles ligt in handen van het ‘Prins 20 jaar comité’

Dit monumentale bronzen trekpaard, van de hand van Koenraad Tinel, dankt zijn naam aan de veulennaam van de stamvader van het Belgisch trekpaard Oranje I (1863-1885). Prins bezegelt officieel de status van het Belgisch trekpaard als levend beschermd monument.
 
Prins, het symbool van het agrarisch verleden van Lennik, wil men het hele jaar feestelijk vieren met als apotheose op 9 september 2012 (Open monumentendag) een historische stoet.
 
Het Prins-comité wil iedereen de kans geven om de feestviering te ondersteunen. Aan de verenigingen werd gevraagd om activiteiten in het teken van Prins te organiseren. Er wordt ook een beschermcomité en een steuncomité opgericht.
 
De afdeling Woord van de gemeentelijke academie creëert een theater en filmproject “Roskam”. De film blijft eigendom van de gemeente maar kan bij overeenkomst getoond en verkocht worden op verschillende verkooppunten.
 
WAKker Lennik (week van de amateurkunsten) 2012 heeft als thema ‘HomeMade Trekpaarden worden veldkunstwerken”. Vogelverschrikkers in de vorm van eren paard worden door individuele kunstenaars, groepen/verenigingen gemaakt en tentoongesteld in de gemeente. Nadien worden de schrikpaarden op velden geplaatst als een kunstzinnige herinnering aan het jaar van Prins.
 
WIJNEN
In samenwerking met het Huis Vossen brengt het Prins comité vanaf 1 december een witte, rode en cava op de markt. Voor het organiseren van de historische stoet en de andere feestelijkheden is er immers geld nodig. Voor het etiket zorgde Koenraad Tinel (ontwerp etiket) en van Ivo van Strijtem (dichter van een Prins-kwatrijn). Hierdoor worden de flessen een echt collectors item. De wijnen zullen vanaf 1 december te koop zijn in Huis Vossen. De wijn kost 6,75 euro de fles en de cava 8,50 euro.
 
Contact opnemen met het Prins-comité kan door een mailtje te sturen naar prinslennik@gmail.com . Volg het Prins-comité op facebook (Prins, Trots van Brabant) en Twitter @prinslennik. Lees de Prins-blog: www.prinslennik.blogspot.com
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 nov 2011
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief