LENNIK - Diva's sterven niet in het kasteel van Gaasbeek

C21

LENNIK - Diva's sterven niet in het kasteel van Gaasbeek

Campagnebeeld

Van 27 juni tot en met 17 augustus wordt het historische interieur van het kasteel van Gaasbeek bevolkt door een indrukwekkende verzameling diva’s. Een dubbeltentoonstelling confronteert het werk van de Brugse kunstenaar Johan Clarysse met een reeks divakostuums uit de rijke depots van de Vlaamse Opera.

‘Diva’s sterven (niet)’ is een wat bizarre paradox, want in de meeste opera’s sterven zij bijna zonder uitzondering aan het einde van het verhaal in vaak tragische, ellenlange sterfscènes. Maar wanneer het doek valt, verschijnt de diva alweer kiplekker in het voetlicht om de ovaties van het publiek in ontvangst te nemen.

Diva’s dragen jurken die, van op afstand bekeken althans, elegantie en glamour uitstralen. Maar die rijkdom wordt vaak gesimuleerd met optische illusies. Vooral het effect telt. Het operakostuum is daarnaast ook drager van soms complexe psychologische inhouden. Het ordinaire en het verhevene vloeien erin samen om een vaak bevreemdend amalgaam te vormen.
 
De kostuums worden gepresenteerd als ‘schimmen’ in de historische kasteelruimtes. Elke verwijzing naar concrete operasituaties wordt bewust vermeden, zodat een dubbelzinnige sfeer ontstaat. Die dubbelzinnigheid wordt geaccentueerd door de aanwezigheid van een twintigtal kunstwerken van Johan Clarysse, quasi-toevallig uitgestrooid over de zalen van het kasteel. Clarysse is de meester van de onzekerheid. Zijn werk combineert steevast een schilderkunstig gemanipuleerd onderwerp –in deze tentoonstelling zijn dit vooral al dan niet bekende filmdiva’s- met een tekst die deel uitmaakt van het beeld, maar het tegelijkertijd tegenspreekt en de toeschouwer licht verontrust achterlaat.
 
De bezoeker wordt op een subtiele manier geconfronteerd met een aantal ambivalente aspecten die het kasteel van Gaasbeek sowieso kenmerken, en die door deze tentoonstelling extra beklemtoond worden.
Voelen en weten, “echt” en “vals”, wisselende betekenissen en interpretaties, … Een hachelijke evenwichtsoefening, waarbij het belevingsgehalte centraal staat.
 
Praktisch:
-Vrijdag 27 juni tot en met zondag 17 augustus 2008
-Tickets: 6 € individueel, 4 € met reductie, 1 € voor -26 vanaf 1 juli. GRATIS voor kinderen onder 7 jaar
-Meer informatie op het nummer 02-531 01 30 of via kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be
-Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40 in 1750 Gaasbeek, www.kasteelvangaasbeek.be
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 jul 2008
Marc Colpaert
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Godelieve Deschuyffeleer | 24 nov 2022
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 nov 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 08 nov 2022

archief