LENNIK - Burgemeester De Knop: “Keuzes maken vergt moed”

C21

LENNIK - Burgemeester De Knop: “Keuzes maken vergt moed”

Irina_de_knop_nieuw_nieuw_p200
Irina De Knop (ep)

Burgemeester De Knop wil kost wat het kost het budget voor 2012 laten behandelen op de gemeenteraad van maart. Voorlopig werkt de gemeente immers met voorlopige twaalfden. Dit is op termijn onhoudbaar. Om die timing te halen was het noodzakelijk dat het Schepencollege afgelopen vrijdag een budgetvoorstel zou klaar hebben. Net zoals bij de begrotingswijziging, stelt de Burgemeester opnieuw vast dat niet iedereen zijn verantwoordelijkheid wil opnemen, door deze beslissing als maar vooruit te schuiven dan wel door het Schepencollege te verlaten tijdens de bespreking van dit agendapunt.

Nochtans moeten er belangrijke keuzes worden gemaakt, zodat de begroting financieel sluitend kan worden neergelegd. Nadat de Burgemeester het budget meermaals ter bespreking heeft voorgelegd aan het Schepencollege, heeft ze besloten zichzelf en de inwoners in Lennik niet langer te laten gijzelen en heeft ze het voorstel van budget bezorgd aan de voorzitter van de gemeenteraad. Daarin worden de buitengewone uitgaven maximaal ingedijkt.
 
Burgemeester De Knop: “De gemeente maakt financieel een moeilijke tijd door. De budgetcontrole op Vlaams niveau hangt ook als een grijze donderwolk boven ons hoofd, - net als in alle lokale besturen in Vlaanderen. De ontvangsten van de gemeenten dalen jaar op jaar en daarenboven wordt de groei van het gemeentefonds (3,5%) volledig teniet gedaan door de inflatie. Er is in ons land duidelijk een periode van recessie aangebroken. Nu verder onzekerheid creëren om eigen politiek garen te spinnen, is spelen met de toekomst van onze gemeente. Met een maximale investeringsmarge van om en bij de 800.000 euro moet iedereen in het bestuur inbinden om de gemeente op termijn financieel gezond te houden”.
 
Een aantal uitgaven in de buitengewone dienst zijn onvermijdelijk, bijvoorbeeld de kosten die voortvloeien uit de noodzakelijke Aquafinwerken te Eizeringen en de dringende aankoop van een nieuwe ziekenwagen voor de brandweer. Nu de Assesteenweg en het kruispunt met de N8 wordt heraangelegd door het Agentschap Wegen en Verkeer is het de gelegenheid bij uitstek om ook de onderboring uit te voeren, noodzakelijk om het afvalwater te kunnen scheiden van het hemelwater. Het gemeentelijk aandeel in die werken betreft een kleine 400.000€.
 
De gemeentelijke budgetcommissie werd bijeengeroepen op 6 maart, waardoor de opmaak van het budget de facto op het niveau van de gemeenteraad wordt getild. De door hun fractie aangestelde raadsleden zullen binnen deze commissie de voorstellen bespreken.
 
Dit gebeuren staat helemaal los van het niet bijeen roepen van de raad van februari eerst komend. Irina De Knop: “Er stonden slechts drie punten op de dagorde, waarvan er één de goedkeuring van de notulen was. Het voorstel over straatnaamwijzigingen in de Scheestraat, moest op vraag van de betrokken schepen worden uitgesteld om nog een advies van de Cultuurraad in te winnen. De agendapunten van deze maand worden dus overgedragen naar een volgende raad.”
 
Reactie van  Agnes Vereertbrugghen, voorzitter CD&V Lennik kregen we de volgende reactie
 Meerderheid Lennik slaat zelfs in Absurdistan mal figuur
 
Het College van Lennik ligt letterlijk in de lappenmand. Volgens CD&V Lennik is het niet alleen schandalig, maar vooral bijzonder jammer, dat onze gemeente niet langer bestuurd wordt. Enerzijds zijn er geen punten meer om een gemeenteraad te houden, anderzijds blijven ze in het college ruziën over het budget.
 
In andere gemeenten wordt het budget in het najaar van ieder jaar vastgelegd, zodat ze bij aanvang van het jaar weten waaraan ze toe zijn. In Lennik lukt dit zelfs niet meer in het voorjaar. Na maanden gebakkelei gooit de burgemeester het dan maar op de tafel van de gemeenteraad. Zij zouden op één vergadering tot een oplossing moeten komen, terwijl het College er reeds maanden over gedaan heeft. Alle gekheid op een stokje, maar de meerderheid in Lennik zou zelfs in Absurdistan een mal figuur slaan, aldus CD&V Lennik
 
CD&V Lennik benadrukt dat ze haar verantwoordelijkheid zal nemen om het budget mee richting te geven, maar de meerderheid mag van ons geen wonderen verwachten. Bovendien moeten ze beseffen dat wij geen lapmiddel zijn voor hun verdeeldheid. Ons doel is enkel het budget mee helpen op orde zetten, voor zover we dat gaan mogen vanuit de oppositie.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2012
Felix Merckx
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief