LENNIK - Regionaal Landschap wil Zennevallei en Pajottenland nog meer bekend maken

C21

LENNIK - Regionaal Landschap wil Zennevallei en Pajottenland nog meer bekend maken

Editiepajot_lennik_rlzz_foto_merckx
Foto © Felix Merckx
 

Het Regionaal Landschap schrijft enthousiast verder aan het verhaal van natuur en landschap in het Pajottenland en de Zennevallei. Met de poster ‘ABC van Pajottenland & Zennevallei’ (gratis te verkrijgen bij 450 verdeelpunten in de regio) levert het Regionaal Landschap een alfabet aan geïnspireerde co-auteurs – inwoners, landbouwers, verenigingen en gemeenten – die hun tuin, buurt en streek nog een stukje groener en mooier willen maken. Verder voegen er zich dit jaar drie nieuwe titels toe aan haar streekbibliotheek:

Deze zijn:
- De bestseller Wandelnetwerk Pajottenland (10 000 wandelkaarten verkocht) wordt aangevuld met Bever, Herne, Galmaarden en een stuk van Dilbeek, Halle en Sint-Pieters-Leeuw.
- In het sprookje Pajottenland van je bomen kan iedereen dagdromen over terreinacties en streekvisie in Bever, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Pepingen en Roosdaal.
- Het waterverhaal Zuurstof voor de Zennevallei laat inwoners en bezoekers in Beersel, Drogenbos, Halle en Sint-Pieters-Leeuw drijvend… op verhaal komen.
 
BOMEN
In het Pajottenland kunnen bomen gezien worden als de dragers van het landschap. Dat bomen zuurstof leveren, stofdeeltjes absorberen, bescherming bieden tegen wind en zon weet iedereen. Maar bomen doen veel meer dan dit alleen. Bomen optimaliseren de bodem‐ en
waterkwaliteit, geven visuele afscherming, bieden bescherming tegen erosie en overstromingen, verminderen geluidsoverlast, zorgen voor een rustgevende sfeer en hebben ook een invloed op de psyche van de mens wat o.a. leidt tot minder criminaliteit. Bomen zorgen voor ons welzijn.
 
Met dit nieuwe Leader‐project zet het Regionaal Landschap in op draagvlak, terreinrealisaties en intergemeentelijk beleid rond bomen in het Pajottenland. Er worden in elke gemeente bomenplekjes ingericht, een handleiding gemaakt voor bewoners, publieksactiviteiten georganiseerd en samengewerkt met de diensten van de gemeenten om beleid, handhaving en informatie op streekniveau af te stemmen.
 
Wandelnetwerk Pajottenland fase 2
In dit project wil men het huidige wandelknooppuntennetwerk (Lennik‐Gooik‐Pepingen) vervolledigen met de gemeenten Bever, Galmaarden, Herne en een stuk van Sint‐Pieters‐Leeuw, Halle en Dilbeek. Op die manier zal het uiteindelijke ‘Wandelnetwerk  Pajottenland’ het grootste wandelnetwerk van Vlaanderen worden (600 km) en het
Pajottenland als wandelregio op de kaart zetten. Het project zal zich eveneens focussen op de monitoring van het gebruik van de routes in het wandelnetwerk, om de economische return voor het Pajottenland te kunnen bepalen. Het project loopt van januari 2012 tot eind 2014
 
Zennepad
Het Regionaal Landschap wil een pad naast de Zenne realiseren en dat tussen Brussel en Wallonië
 
De Zenne en haar vallei, als natuurlijke ruggengraat van het groene en blauwe
netwerk, wil het Regionaal Landschap zoveel mogelijk opwaarderen en recreatief ontsluiten met een Zennepad. Agelopen jaar is men hiermede al begonnen.
 
Samen met de partners zal men een lijst samenstellen van terreinrealisaties die kaderen binnen het project.
De stad Halle heeft al een eerste realisatie langs het Zennepad op haar palmares. De ‘molensite Eizingen’ is een mooi staaltje van natuurbehoud, waarbij bomen verwerkt werden tot een aangenaam zitplekje, takkenrils en een totempaal.
 
De bewoners van het projectgebied krijgen de kans om hun steentje bij te dragen aan het landschapsherstel van de Zennevallei. Met hagen, hoogstamboomgaarden, poelen, knotbomen, houtkanten, bomenrijen… werd hier en daar al een stukje in de Zennevallei omgetoverd tot een (nog) mooier landschap.
 
Om het brede publiek warm te maken voor ‘Zuurstof voor de Zennevallei’ werden of worden een aantal publieksactiviteiten georganiseerd: Milieu Actiedag Halle (2011),
Weg van Klassiek (2012), Proefritten (2013) en… een kajaktocht op de Zenne.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
10 mrt 2012
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief