LENNIK - Actuele kunst in het kasteel van Gaasbeek

C21

LENNIK - Actuele kunst in het kasteel van Gaasbeek

Editiepajot_lennik_markiezin
 

Het kasteel van Gaasbeek en Gynaika vzw presenteren “Markiezin zkt. Kunst”, een tentoonstelling waarin hedendaagse kunst verrassend in dialoog treedt met de historische figuur van markiezin Marie Arconati Visconti, de laatste bewoonster van het kasteel. Belangwekkende kunstwerken van zowel (inter)nationale gevestigde waarden als jong, aanstormend talent dringen binnen in haar vroegere thuis.

Drieëndertig jaar was de jonge Française Marie Peyrat, toen ze in 1873 huwde met de rijke markies Giammartino Arconati Visconti. Naar eigen zeggen bezat Peyrat op de dag van haar huwelijk slechts één jurk en één paar schoenen. Haar huwelijk met de schatrijke markies bracht daar snel verandering in.
De kersverse markiezin was de dochter van Alphonse Peyrat, een uitgesproken republikeins en liberaal journalist die het tot vicevoorzitter van de Franse senaat schopte. Marie verdedigde vurig de leuze van haar vader: Le cléricalisme, voilà l'ennemi! Haar adellijke echtgenoot, uiteraard katholiek en koningsgezind, wachtte dan ook tot na de dood van zijn ouders voor hij haar ten huwelijk vroeg. Een huwelijk dat slechts van korte duur zou zijn: door de vroegtijdige dood van Giammartino werd de markiezin drie jaar later al weduwe, en erfde ze een onmetelijk fortuin.
Als markiezin leidde Marie Arconati Visconti – geheel in de lijn van haar lijfspreuk Un seul désir – een vrij turbulent leven. Haar scherpe tong en complexe karakter maakten van haar een dame van vele contrasten: Parisienne in het Pajottenland, adellijk maar republikeins, voortdurend laverend tussen historische rêverie en intellectuele ambitie. Ze organiseerde politieke salons waarop uitsluitend mannen welkom waren, omringde zich met een select clubje van aanbidders en werd aanzien als een voor haar tijd erg geëmancipeerde en onconventionele vrouw. Gebiologeerd door kunst en geschiedenis, spendeerde ze een deel van haar fortuin aan de transformatie van haar favoriete verblijf, het kasteel van Gaasbeek, tot een romantisch sprookjesslot en legde ze een indrukwekkende kunstcollectie aan.
In 1922, een jaar voor haar dood, schonk ze het kasteel aan de Belgische staat.
 
De tentoonstelling Markiezin zkt. kunst wekt via hedendaagse kunstwerken de intrigerende figuur van Marie Arconati Visconti terug tot leven maar ontwijkt bewust de gebruikelijke thema’s van de historische biografie. De titel Markiezin zkt. kunst verwijst niet alleen naar de verzamelwoede van de markiezin maar alludeert ook op het actuele uitgangspunt van de tentoonstelling die hedendaagse kunst introduceert in de historische setting van het kasteel. Een eclectische benadering en een subjectieve visie van zowel (inter)nationale, gevestigde waarden als jong, aanstormend talent belichten haar persoonlijkheid vanuit onverwachte hoeken. De gepresenteerde kunstwerken zinspelen op een aantal leidmotieven uit haar leefwereld, zoals haar wisselende identiteiten (grande dame, republikeinse, collectioneur, vrouw in mannenkleren, …), artistieke smaak (met ruimte voor zowel topstukken als kitsch) en uitzonderlijke positie als vrouw in zowel adellijke als artistieke en intellectuele middens.
Net zoals de markiezin balanceert de tentoonstelling tussen verschillende werelden. Markiezin zkt. kunst wordt zo een evenwichtsoefening tussen uitersten. Tussen speelse en strijdlustige kunstwerken. Tussen überkitsch en inhoud. Tussen perfecte integratie en bruusk contrast. Tussen het evoceren van aanwezigheid en afwezigheid. Tussen historische referentie en actualiteit. Tussen het eigen verhaal van het kunstwerk en het verhaal van de markiezin.
 
De ruimtes van het historische kasteel van Gaasbeek, dat met zijn neorenaissancistische ‘make-over’ een belangrijke stempel van Marie Arconati Visconti heeft gekregen, verlenen de kunstwerken een nieuw en uniek perspectief, een horizon waartegen de laatste markiezin telkens weer opduikt en verdwijnt.
De kunstenaars:
Dotty Attie, Veronique Branquinho, Leo Copers, John de Andrea, Berlinde De Bruyckere, Anouk De Clercq, Wang Du, Tracey Emin, Sylvie Fleury, Unni Gjertsen, Tessa Lauwaert, Lawrence Malstaf, Sofie Muller, Nadia Naveau, Erwin Olaf, Sara Maria Peeters, Cindy Sherman, Barbara Visser & Heidi Voet.
 
Introductiefilm:
Elfi De Vos
 
 
PRAKTISCHE INFO
 
Data
Vernissage: 11 september 2008, om 20.00 u
Duur tentoonstelling: 12 september 2008 – 23 november 2008
 
Openingsuren
Elke dag behalve maandag van 10.00 u tot 18.00 u (laatste bezoek om 17.00 u)
 
Locatie:
Kasteel van Gaasbeek
Kasteelstraat 40
1750 Gaasbeek (Lennik)
 
Prijs
Individueel tarief: € 6
Reductie-en groepstarief: € 4
Reductietarief voor KBC-klanten (op vertoon van bankkaart): € 4
-26 jaar: € 1
Gratis voor kinderen onder 7 jaar
 
Nota
Rondleidingen met gids te reserveren via  02 531 01 30  of kasteelvangaasbeek@vlaanderen.be (vanaf 10 personen)
 
Bereikbaarheid
Met het openbaar vervoer via bus 142 van De Lijn (vanaf Brussel-Zuid), halte ‘Kasteel
Met de wagen via de grote Brusselse Ring, afrit 15A (Lennik), nadien richting Vlezenbeek
 
Organisatie:
Kasteel van Gaasbeek ( www.kasteelvangaasbeek.be )
Gynaika vzw ( www.gynaika.be ) .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 sep 2008
Editiepajot
Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief