LENNIK - Valkenierswedstrijd Golden Glove

C21

LENNIK - Valkenierswedstrijd Golden Glove

Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__7_
 
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__6_
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__4_
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__3_
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__2_
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels__1_
Editiepajot_lennik_valken_foto_tom_vierendeels
 

Zondag vond op de voetbalterreinen in Sint-Martens-Lennik een primeur plaats ivm valkerij in de Benelux. Valkerij Neverland organiseerde er de valkenierswedstrijd 'Golden Glove' met internationale deelnemers.

'Het idee om dit te organiseren kwam er nadat het grootste treffen in Londerzeel werd geannuleerd.' Zegt mede organisator Yves Vandenbergh. 'Wat we vooral willen tonen is valkerij op topniveau.' Door het slechte weer was de opkomst niet zo groot maar Yves noemt het toch een succes: 'van zodra er enkele mensen komen kijken, en er ook enkele deelnemers meedoen met de competitie zijn we al tevreden.' Rondom het voetbalplein stonden allerlei standen van clubs, particulieren en verkopers van valkerijmateriaal.
'In het begin dachten we dat er meer deelnemers gingen zijn, aangezien er vaak wordt gestoeft op een forum voor valkeniers. Maar toen we zeiden dat ze hun kunnen mochten komen bewijzen op de wedstrijd lieten de meesten niets meer van zich horen.' Lacht Vandenbergh. 'Daarom vullen we de competitie aan met enkele demonstraties.' Zo was er een club uit Duitsland die gespecialiseerd was in arenden en die dus het beste van zichzelf gaven met deze grote roofvogels.
 
Organisator van deze wedstrijd is Andy Vergalle, hoofd van Valkerij Neverland en tevens voorzitter van de Special Club Dag & Nacht Roofvogels, onderdeel van de KBOF (Koninklijke Belgische Ornithologische Federatie).
Er was te strijden binnen twee grote disciplines namelijk het valkenierswerk en de schoonheidswedstrijd. Iedere discipline wordt telkens onderverdeeld in twee groepen: de dag roofvogels en de uilen. Zo waren er dus 4 hoofdprijzen te verdelen. 
Winnaar bij valkenierswerk voor dagroofvogels werd Ron Rommers met zijn slechtvalk Bobke, uit Kalmthout (En niet uit Nederland zoals gezegd op het VRT Journaal). Ron is al vijftien jaar in de valkerij en er kruipt ontzettend veel tijd in zegt hij. Elke dag moet er worden getraind, of het nu stormt of niet. Hierdoor heeft zijn slechtvalk een zeer goede conditie en dat is essentieel in de valkerij. Ron denkt dat dit de reden is waardoor hij zijn titel heeft binnengehaald. Het slechte weer van vandaag heeft Bobke wel wat parten gespeeld. Zo kon hij door de wind niet zo hoog vliegen als anders, maar de titel is wel binnen. Ron kon ons vertellen dat de Golden Glove een mooi plaatsje zal krijgen op zijn kast.
Aangezien er twee grote disciplines waren, was er ook een tweedelige jury. Voor het valkenierswerk was dit Nina en haar man Rob van Valkerij Birds @ Work (Nederland) samen met organisator Andy Vergalle. Er werd gekozen voor een buitenlandse jury om zo weinig mogelijk partijdigheid te hebben. Voor de schoonheidswedstrijd waren het Frank en Denise van het Uilenhof die de mooiste zes mochten selecteren.
Nina kon ons vertellen dat ze vooral let op conditie van de vogel, de commentaar die hij eventueel krijgt en hun vlieggedrag. Frank let dan weer op de pluimenstaat van de vogel, hoe ze gerimd zijn, hoe de staat van de bek is (scheef, stukjes af,..) en de poten (proper, geen nagels af,...).
We vroegen ook nog aan Andy of er nog een volgende editie zal zijn volgend jaar en hij antwoordde met vol enthousiasme: 'Welle geve nie af!'
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief