LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 1)

C21

LENNIK - Fire Observers in de States (Dag 1)

Editiepajot_lennik_brandweer_maandag_13_okt__foto_tom_vierendeels
 

Zondag zijn de Fire Observers weer vertrokken voor een reis naar de States (de Verenigde Staten van Amerika). Ditmaal werd er gekozen voor de brandweerdienst van Houston, in de staat Texas. Één van de veertien Fire Observers is de 29-jarige brandweermanambulancier, en tevens bestuurslid van vzw. Fire Observers, Carl Verstrepen (foto)van de brandweer van Lennik.

Zondag werd er om 6u30 afgesproken in Zaventem. Via Atlanta maakten ze een vlucht richting Houston waar ze tegen de avond (plaatselijke tijd) aangekomen zijn. Vandaag (maandag) start het programma.
 
De vzw Fire Observers is een organisatie die stages inricht naar een korps in de States. Het idee is voortgekomen van enkele brandweerlui die een gezamenlijke interesse in Amerika hebben. Tijdens een reis naar Amerika brachten ze een bezoek aan een kazerne en het jaar daarna mochten ze weerkomen voor enkele dagen en mochten operationeel meewerken met de brandweerdienst.
Vandaar is het idee gekomen om ieder jaar de kans te geven aan enkele brandweermannen om een reis naar de States te maken en daar enkele dagen mee te draaien met een korps.
Heden telt de organisatie driehonderd Belgische brandweermannen, en sinds 2001 aangevuld met enkele Nederlandse collega’s.
 
Voor het vertrek worden er natuurlijk talloze zaken geregeld. Eerst en vooral wordt er contact opgenomen met het korps waar ze stage willen lopen. Dit korps mag ook niet te ver liggen van enkele toeristische trekpleisters. Het korps moet natuurlijk ook voldoende plaats hebben om de brandweermannen te herbergen. Het gemiddeld aantal uitrukken per dag moet ook hoger dan tien liggen. Als er positief gevolg wordt gegeven aan hun aanvraag raakt de bal aan het rollen. Het programma wordt opgemaakt, tickets worden besteld, huurwagens en hotels worden gereserveerd en inschrijvingen en administratie moet worden geregeld.
De Belgische brandweermannen worden dan verdeeld over de verschillende voorposten en ze werken daar dan ook volledig mee. Kuisen, boodschappen doen, lessen volgen hoort er allemaal bij, naast het meewerken bij interventies.
Ook worden er bezoeken gepland aan verschillende diensten en faciliteiten in verband met hulpdiensten. Bij sommige van deze diensten krijgen de Fire Observers een opleiding of krijgen ze demonstraties. Ook volgen ze steeds een opleiding aan de plaatselijke brandweerschool.
 
Dit jaar werd er gekozen voor de brandweerdienst van Houston, in de staat Texas. Houston is de vierde grootste stad van de V.S., gelegen aan de Golf van Mexico, in het uiterste zuiden van Texas. De petrochemie is er sterk aanwezig en ze daarom heeft de brandweer er het grootste en drukste HazMat team –bij ons het gaspakteam- ter wereld.
Ook het andere aantal interventies moet niet onderdoen. Zo werd er meer dan 200.000 keer uitgereden voor medische hulp en bijna 50.000 keer voor brandmeldingen. Hiernaast komen ook nog eens talloze andere interventies voor verkeersongevallen etc.
 
Editiepajot zal u iedere dag EXCLUSIEF berichten over het avontuur van deze brandweermannen.
U kan ook iedere dag terecht
De persoonlijke blog van Carl Verstrepen is http://charlie-farstripes-blog.skynetblogs.be  
 
Op onze foto ziet u Carl Verstrepen aan het stuur van een Amerikaanse brandweerwagen. 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 okt 2008
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief