LENNIK - Stripfiguur Paulien Pajot steelt de show in de Museumtuin van Gaasbeek

C21

LENNIK - Stripfiguur Paulien Pajot steelt de show in de Museumtuin van Gaasbeek

A_lennik_paulien_3
De Museumtuin in Lennik opent nieuw seizoen met nieuwe activiteiten en een rondleiding.
Het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) pakt dit zomerseizoen uit met nieuwe bebording in de Museumtuin van Gaasbeek. De borden informeren op een laagdrempelige manier over wat in de tuin te zien is, zoals vergeten fruit- en groentesoorten en ingenieuze snoei- en leivormen. Op elk van de zes hoofdborden – per tuincompartiment eentje – prijkt een levensgrote versie van Paulien Pajot. Deze nieuwe stripheldin leidt als moderne tuinvrouw de bezoekers in de Museumtuin rond.
 
Ook zónder gids of voorkennis 
Het agentschap bouwt sinds 1997 de Museumtuin uit naar voorbeeld van kasteeltuinen uit het eind van de 19de eeuw. De tuin was eerst alleen toegankelijk voor groepen, onder begeleiding van een gids. Dat veranderde vijf jaar geleden. “Om onze tuinschatten aan een breder publiek te tonen, stellen we sinds 2017 de Museumtuin van mei tot oktober open voor individuele bezoekers. Dat maakt dat veel meer bezoekers – jaarlijks minstens zo’n tienduizend – naar de tuin komen. Naast planten- en tuinliefhebbers gaat het vooral over dagjestoeristen die hun bezoekje aan de tuin combineren met een bezoek aan horeca in de buurt of aan het kasteel en het kasteelpark van Gaasbeek en Groenenberg. De vroegere borden in de tuin met technische informatie om onze vrijwilligers te ondersteunen bij hun gidsbeurt, voldeden niet meer. Met de creatie van striptuinvrouw Paulien Pajot bieden we bevattelijke informatie aan via een verhaallijn. Daarmee krijgen bezoekers ook zónder gids of voorkennis de kans om veel bij te leren”, vertelt landschapsdeskundige Bart Van Camp van het ANB.  
Paulien inspireert 
In elk tuincompartiment - pruimentuin, kleinfruittuin, groentetuin, siertuin, hoogstamboomgaard en laagstamboomgaard – plaatste de groenarbeidersploeg een meertalig Paulien Pajot-bord met daarnaast ook kleinere, meer thematische en specifieke deelbordjes. Om de tekst op de borden goed te kneden én correct te houden, deed het ANB een beroep op Norbert Peeters, botanisch filosoof en gespecialiseerd schrijver uit Leiden. Het stripfiguurtje Paulien Pajot werd tot leven gewekt door Extralars. Grafisch ontwerper Lars Lambrecht uit Gooik maakte er een frisse verschijning van. 
 
"Het fijne van zo’n stripfiguurtje is dat we het ook kunnen gebruiken als inspiratiebron voor onze belevingsevenementen in de tuin. Elke maand organiseren de vrijwilligers van de Museumtuin bijvoorbeeld op een zondagnamiddag een interactief ontdekkingsparcours voor kinderen. De échte Paulien Pajot gaat dan samen met de kinderen op zoek naar de magische lepel van het Kasteel van Gaasbeek. We bieden daarmee  een activiteit aan die afwisselend geschikt is voor kleuters of lagereschoolkinderen. Spelenderwijs ontdekken ze de geschiedenis van het domein en de fauna en flora in de Museumtuin”, vertelt eventorganisator Hilde Groenweghe van Natuurinvest.  Paulien als uithangbord 
De Museumtuin van Gaasbeek ligt op grondgebied Lennik en ook burgemeester Irina De Knop kwam bij de opening een kijkje nemen: “Het is fantastisch te constateren dat de Museumtuin evolueert tot trekpleister voor bezoekers, niet alleen voor inwoners uit de buurt maar ook voor dagjestoeristen uit heel België én het buitenland. Paulien Pajot vormt – letterlijk en figuurlijk – het uithangbord van een belangrijke troef in mijn gemeente. De Museumtuin kan rekenen op een gemotiveerde ploeg van groenarbeiders en een hechte groep van meer dan vijftig vrijwilligers. Dat is belangrijk om de toekomst van de tuin en de kennis over het eeuwenoude unieke vakmanschap van groenten- en fruittelers uit het Pajottenland te verzekeren.”    
 
 
Praktische info en tarieven
 
Ontdek ook jij graag de Museumtuin?
Op www.museumtuingaasbeek.be vind je alle activiteiten en bezoekersinfo.  
Interesse als vrijwilliger in de Museumtuin?
Raadpleeg www.natuurenbos.be/vrijwilligerswerk-museumtuin-gaasbeek.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mei 2022
Marc Colpaert/Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief