Pajots Zorgnetwerk LENNIK loopt ten einde

C21

Pajots Zorgnetwerk LENNIK loopt ten einde

Editiepajot_logo_ocmw_lennik
Repro Editiepajot

Twee jaar geleden, december 2007 is het OCMW van Lennik van start gegaan met het Pajots Zorgnetwerk.
De bedoeling van dit project was om sneller en efficiënter tegemoet te komen aan zorgvragen en noden bij senioren en personen met een beperking.

Nu het project bijna ten einde loopt werd een kleine evaluatie gemaakt van de stappen die het OCMW Lennik gezet heeft in kader van het Pajots Zorgnetwerk.
 
Het zorg- en woonaanbod voor senioren en personen met een beperking, werd geïnventariseerd. Dit mondde uit in de publicatie en bedeling van een infogids voor deze doelgroep. Deze infogids omvat een beschrijving van alle diensten, verenigingen, woongelegenheden en algemene informatie rond praktische vragen.
 
Er werd een evaluatieformulier opgesteld voor de vrijwilligers. Hierin konden zij verschillende onderdelen evalueren: het vrijwilligerswerk, hebben ze voldoende begeleiding/ondersteuning, de mogelijkheid tot inspraak. 
Tevens werd er gepeild op welk gebied de zorgvraag van de gebruikers zich situeert (vb.: financieel, medisch, huisvesting, psychisch,…)
 
Er werd een vorming uitgewerkt en gegeven voor de vrijwilligers rond luisteren en omgaan met mensen.
 
Er kwam een permanente ondersteuning van de werking door middel van overlegmomenten met zowel de vrijwilligers als het OCMW om zo de noden en vragen in kaart te brengen, een oplossing te zoeken en verdere stappen te ondernemen. De bedoeling is ook om de communicatie tussen coördinator zorgnetwerk ( maatschappelijke assistent) en de vrijwilligers uit te diepen zodat er op termijn een vlotte wisselwerking kan blijven bestaan.
 
Als laatste werd er een folder opgemaakt om zowel nieuwe vrijwilligers aan te trekken als om de mensen op de hoogte te brengen van het bestaan van de buurtwerking. Deze wordt verspreid bij verschillende diensten.
 
EINDE
In december van dit jaar loopt het project ten einde, de bedoeling is dan dat het OCMW deze werking verder zet en eventueel uitbreidt. Gedurende twee jaar hebben ze voldoende kapstokken aangeboden om de zorg voor senioren en personen met een beperking in eigen omgeving te verstevigen.
 
NIEUWE FOLDER
In kader van het Pajots Zorgnetwerk (Zoro-project), stelde het OCMW Lennik zijn nieuwe folder van de vrijwillige buurtwerking voor.
 
Deze folder wil vooreerst de vrijwillige buurtwerking bekend maken. De doelstelling van de buurtwerking alsook de taken van de vrijwillige buurtwerker worden erin uitgelegd.
Men hoopt hiermee ook dat mensen sneller de hulp van een buurtwerker gaan inroepen. Bedoeling is dat de vrijwillige buurtwerker drempelverlagend werkt waardoor noden en vragen sneller gesignaleerd worden. 
Deze folder wordt verdeeld bij huisartsen, mutualiteiten, apothekers, seniorenbonden.
 
Verder wil deze folder een oproep doen om meer vrijwilligers aan te trekken.
Ze willen met deze buurtwerking ook de aanzet geven tot een warmere samenleving: iets meer met elkaar leven i.p.v. naast elkaar.
 
Coördinator voor de vrijwillige buurtwerking is Griet Clottemans, tel.: 02/454 84 97. Men kan er ook terecht met al je vragen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 nov 2009
Felix Merckx
Repro Editiepajot
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief