Veiliger schoolomgevingen voor alle LENNIKse scholen

C21

Veiliger schoolomgevingen voor alle LENNIKse scholen

Editiepajot_zebrapad_kleien_prins_lennik
Foto's KOS
 
Editiepajot_zebrapd_home_zonnestraal_lennik
 
Editiepajot_zebrapd_muziekschool_lennik
 

Het centrum van Lennik bevindt zich in een algemene zone 30 met als doel meer verkeersveiligheid te creëren. In een zone 30 opteert men voor gemengd verkeer. Dit betekent dat alle weggebruikers gelijkberechtigd worden en dat het verplaatsingsgedrag van de zachte weggebruiker (voetganger en fietser) maatgevend wordt.

Door een gewijzigde wetgeving kunnen nu ook zebrapaden in een zone 30 aangebracht worden
 
In een zone 30 is het de bedoeling dat een voetganger mits het respecteren van de andere weggebruikers overal kan oversteken. Dit maakt dat er in principe geen zebrapaden mogen aangebracht worden in een zone 30.
Dit was het standpunt dat tot voor kort door de Vlaamse overheid en de bevoegde minister steeds gehandhaafd werd.
Recentelijk werd dit standpunt gewijzigd en stelde de bevoegde minister dat zebrapaden in een zone 30 kunnen overwogen worden om het oversteken veiliger te maken, zeker wanneer vaste zoneborden 30 vervangen worden door dynamische.
 
Alhoewel deze dynamische borden tot op heden niet aanwezig zijn, heeft de minister op eigen initiatief beslist drie zebrapaden, op de N282, in het centrum van Lennik aan te brengen.
Zo komt er een zebrapad ter hoogte van de vrije basisschool “De Kleine Prins”; een tweede ter hoogte van de gemeenteschool ’t Rakkertje en de gemeentelijke muziekschool “Peter Benoit” en een derde ter hoogte van de ingang Home Zonnestraal.
 
Deze zebrapaden moeten bijdragen tot het beter afdwingen van de zone 30 in de schoolomgeving.
 
Het Vlaams Gewest zal ook onderzoeken of er zebrapaden kunnen aangelegd worden ter hoogte van “Ons Huis” op de Markt, ter hoogte van de Schepenbank in de Alfred Algoetstraat en ter hoogte van de Sporthal.
 
Tevens zal op de hoek van de Schoolweg/Kroonstraat de stopstreep verplaatst worden om alzo een verhoging van de zichtbaarheid op dit kruispunt na te streven.
 
Vervangen van verzakte boordstenen in het centrum door een strook gekleurd, gewapend beton Deze werken zullen vóór de eindejaarsfeesten beëindigd zijn.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2009
Felix Merckx
KOS
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief