"De telefoonster BEERSEL", omdat een babbel soms deugd doet

C21

"De telefoonster BEERSEL", omdat een babbel soms deugd doet

Dsc_2869
De bejaarden worden telefonisch gecontacteerd. - Foto Hugo Devillé
 

Het OCMW van Beersel heeft zopas een nieuwe dienstverlening opgestart, namelijk ‘de telefoonster’. Het concept van deze nieuwe dienst is eenvoudig: regelmatig belt een vrijwilliger een alleenstaande op om te horen hoe het met hem of met haar gaat. Veel oudere senioren kunnen nog zelfstandig thuis wonen, ondermeer dankzij de hulp van thuiszorgdiensten, maar hun sociale contacten zijn vaak zeer beperkt.

Sonia Van Wanseele, OCMW-voorzitter en schepen coördinatie sociaal beleid: “Het doel is dus om de eenzaamheid bij geïsoleerde senioren in onze gemeente tegen te gaan. Uit het seniorenbehoeftenonderzoek, gevoerd in 2008, was immers gebleken dat vereenzaming van senioren in Beersel een relatief groot probleem vormt. Occasioneel kunnen ook niet-senioren van deze dienstverlening genieten, want ook jongere mensen kunnen door bijvoorbeeld ziekte in een sociaal isolement terechtkomen.”

Een belengrijk detail: deze dienstverlening is volledig gratis voor de gebruikers. Het telefonisch contact gebeurt bovendien uitsluitend op verzoek van de gebruiker, die eveneens de frequentie bepaalt. De telefoon- en vervoerkosten van de vrijwilligers worden volledig ten laste genomen door het OCMW.

Leen D’hooge, schepen van senioren: “ Een en ander is uiteraard alleen mogelijk dank zij een samenwerking tussen verschillende partners. Er is de gemeente Beersel, uiteraard het OCMW, de provincie Vlaams Brabant die via een subsidie(2.500 euro) de dienst financieel mogelijk maakt in onze gemeente en ook onze Seniorenraad. Die volgt de dienst inhoudelijk op en helpt vrijwilligers te rekruteren. Hier is men trouwens al mee bezig. Zo moeten de vrijwilligers ‘tijd hebben’, vlot kunnen omgaan met anderen, diskreet zijn en moet bereid zijn een korte vorming te volgen’.

Tijdens de maand juni zullen voornamelijk afspraken gemaakt worden en gehoopt wordt in de loop van de maand juli effectief met deze dienst te kunnen starten.

Meer info kan steeds verkregen worden via de verantwoordelijken thuiszorg van het OCMW (02/356.73.18 of info@ocmwbeersel.be) . ‘De telefoonster voor en door senioren’ zal nog meer bekend gemaakt worden via de gemeente en de seniorenraad, folders en affiches en ook via OKRA en andere gepensioneerdenbonden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 mei 2010
Hugo Devillé
Hugo Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief