BEERSEL - Herten kunnen vliegen

C21

BEERSEL - Herten kunnen vliegen

Editiepajot_beersel_hert_foto_kos
Foto's © Alwin Loeckx
 
Vliegend_hert_koesterbuur
 

Het vliegend hert is de grootste en meest spectaculaire kever uit onze streken. Meer dan 50 inwoners in Huizingen kamen op een enthousiast manier kennismaken met hun ‘koesterbuur’.

Amo Thomaes (INBO) gaf een inleiding over wat inwoners zelf kunnen doen om dit bedreigde beestje een rooskleurige toekomst te geven. Tijdens de aansluitende wandeling op de Sollenberg waren de vliegende herten trouw op post aan hun nieuwe broedhopen.
 
De vijftig geïnteresseerden hebben verschillende vliegende herten van nabij kunnen bekijken. In het begin van de wandeling werd een infobord aan de Vaucampslaan ingehuldigd door de projectpartners. Het was.
Heel wat mensen uit de streek herinnerden zich deze spectaculaire kever gezien te hebben. Dit biedt heel wat perspectieven voor de verdere bescherming van dit bijzondere beestje.
 
Het vliegend hert lijkt wel een magisch dier, weggelopen uit een sprookjesbos, maar bestaat echt. Het is de grootste kever van Midden-Europa. De mannetjes worden maar liefst 8 cm groot, de vrouwtjes 3 tot 6 cm. Een mannetje kan men herkennen aan zijn opvallend grote geweivormige kaken.
 
De volwassen kever leeft slechts enkele weken in de periode tussen mei en augustus. De larven leven zo’n 5 jaar van ondergronds vermolmd hout. Doordat de larven leven van afgestorven bomen zijn de dieren volstrekt onschadelijk voor tuinen en bossen.
 
Deze gigant is in heel Europa zeldzaam geworden. In Vlaanderen vindt men hem nog zeer sporadisch op enkele plaatsen. In  Beersel  is dat onder andere op de Sollenberg in Huizingen en in de omgeving van Wit-Kapelleken en Ten Broek in Alsemberg. Dit fascinerend dier heeft het moeilijk om te overleven en is daarom terecht beschermd.
 
Meer info over deze activiteit: www.rlzzz.be , www.beersel.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 jun 2010
Alwin Loeckx
Alwin Loeckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 mei 2024
Hugo Devillé | 21 mei 2024
Hugo Devillé | 20 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024

archief