BEERSEL - Oud-schepen en gemeenteraadslid Els Germis overleden

C21

BEERSEL - Oud-schepen en gemeenteraadslid Els Germis overleden

Editiepajot_beersel_els_germis
Els Germis. - Foto © Bart Devillé

Na een langdurige ziekte is de Beerselse oud-schepen en gemeenteraadslid Els Germis (N-VA) op 70-jarige leeftijd overleden, dit enkele maanden na haar echtgenoot Herman Fredrix die begin dit jaar overleed.

Els Germis was 40 jaar gemeenteraadslid in Beersel, vanaf 1970 in het toenmalige zelfstandige en huidige deelgemeente Beersel, van na de fusies in 1976 van Groot-Beersel. Sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen en dit tot en met 2009 was zij voor het eerst ook schepen en dit met de bevoegdheden van milieu, gezondheidspromotie en Vlaamse aangelegenheden. Els Germis werd vooral bekend door het zogenaamde arrest-Germis waarmee de Raad van State in 1973 een eedaflegging in het Frans door een Beerselse schepen vernietigde.
 Haar vastberaden optreden toen in de Beerselse gemeenteraad haalde de nationale pers. Een kartellijst van liberalen en socialisten vormde na de verkiezingen van 1970 een coalitie met het Franstalige UF en met Jean Theys(PVV) als burgemeester.
Els Germis legde echter klacht neer bij de Raad van State tegen het feit dat UF-er Pannecoucke zijn eed als schepen in het Frans aflegde. De Raad van State vernietigde in 1973 deze eedaflegging omdat hij in het Frans geschiedde. Datzelfde jaar werd een wettelijke regeling van kracht die raadsleden in Vlaanderen oplegde hun eed in het Nederlands af te leggen.
Van na de fusies werd Els Germis ononderbroken verkozen op een VU-, later N-VA lijst. Na de jongste gemeenteraadsverkiezingen en op een CD&V- N-VA kartellijst werd zij voor drie jaar, en dit voor het eerst in haar politieke loopbaan, schepen.
Als gemeenteraadslid en ook als schepen, ontpopte Els Germis zich steeds als een rechtlijnig en overtuigd Vlaamsgezind mandataris die zich dag na dag inzette voor de Beerselse bevolking. Erg sociaal voelend met een luisterend oor voor iedereen en typisch vrouwelijke benadering werd zij door de meeste Beerselenaren aanvaard.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
12 aug 2010
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 21 mei 2024
Hugo Devillé | 21 mei 2024
Hugo Devillé | 20 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 14 mei 2024
Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024

archief