VLAAMS-BRABANT - Sportimonium nu ook online te bezoeken

C21

VLAAMS-BRABANT - Sportimonium nu ook online te bezoeken

Elke_zelderloo_p200

15.860 stukken uit de verzameling sportief erfgoed van het Sportimonium in Hofstade zijn online te bekijken. Erfgoedplus.be zorgde voor de virtuele toegankelijkheid van dit waardevolle erfgoed voor het grote publiek.

Het Sportimonium herbergt een rijke verzameling sportief erfgoed. De collectie bestaat uit foto's, dia's, affiches van sporthelden en wedstrijden, sportkledij, medailles en trofeeën. Nu is de collectie ook grotendeels online te bezichtigen.
"De 15.860 objecten van Sportimonium werden opgenomen in Erfgoedplus.be, de ontsluitingswebsite voor erfgoedcollecties uit Vlaams-Brabant en Limburg. Deze website telt nu in totaal 67.248 objecten, waarvan 19.904 uit Vlaams-Brabant", zegt Elke Zelderloo, gedeputeerde voor cultuur.
Vlaanderens sporterfgoed in Sportimonium
De kiemen van de Sportimoniumcollectie liggen in het wetenschappelijk onderzoek dat vanaf 1973 aan de KU Leuven werd opgezet over de geschiedenis van de sporten in Vlaanderen. In 1985 werd Sportmuseum Vlaanderen opgericht. Een van de doelstellingen van het Sportmuseum was een permanent onderdak bieden voor documenten en voorwerpen uit het sportverleden van ons land. De collectie is ondertussen uitgegroeid tot een waardevol sporterfgoed van ruim 20.000 collectiestukken. Ze omvat honderden objecten, affiches, foto’s en andere kostbaarheden uit het sportverleden maar ook recent materiaal zoals trofeeën en voorwerpen van grote Belgische sporthelden, de spikes van Kim Gevaert, de crossmotor van Joël Smets en de keperhandschoenen van Jean-Marie Pfaff. Sinds 2004 is een deel van de collectie toegankelijk in het Sportimonium in het strandgebouw van het Bloso-domein te Hofstade.
Erfgoedplus.be maakt Vlaams-Brabants erfgoed virtueel toegankelijk
"Dankzij Erfgoedplus.be kan een groot deel van de collectie van het Sportimonium nu online geraadpleegd worden. Het Sportimonium is een nieuwe partner van Erfgoedplus.be. Meer dan 15.000 collectiestukken waaronder affiches, foto’s en diploma’s maar ook driedimensionaal sportmateriaal zoals fietsen, kano’s, vlaggen of sportkledij zijn via de ontsluitingswebsite Erfgoedplus.be terug te vinden", zegt gedeputeerde Elke Zelderloo.
Leuven, Herent, Bierbeek, Kortenberg, Tienen, Linter, Beersel, Boutersem, Huldenberg en Begijnendijk hebben reeds een overeenkomst afgesloten. De collecties van Leuven en Tienen zijn al consulteerbaar online, van de andere gemeenten zijn de collecties in voorbereiding.
Meer informatie: www.sportimonium.be
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 apr 2011
Gerrit Achterland
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief