Bibliotheek van BEERSEL krijgt nieuw kleedje

C21

Bibliotheek van BEERSEL krijgt nieuw kleedje

Editiepajot_bart_devill__bib_beersel_nieuw_kleedje
Foto © Bart Devillé
 

Zaterdag 21 mei, om 16u, werden de genodigden verwelkomd aan de ingang van de bibliotheek (Brusselsesteenweg 77c in Alsemberg), onder muzikale begeleiding en in het gezelschap van de figuren uit het Jungleboek trok men naar ‘de Lambiek’ voor het academische gedeelte.

In Alsemberg wil men nu duidelijk van uitleenbibliotheek naar beleefbibliotheek. Wil de openbare bibliotheek een rol blijven spelen, dan moet ze de klant centraal stellen en mee-evolueren met de samenleving d.w.z. de routinetaken(uitlenen, innemen) automatiseren zodat er meer tijd vrijkomt voor nieuwe inhoudelijke taken.
Het nieuwe concept vertaalt zich dus niet enkel naar herinrichting van de bibliotheekruimte, maar heeft ook een zeer grote impact op de organisatie. De uitleenbalie is vervangen door zelfbedieningsbalies met betaalautomaat. Hier kan de gebruiker zelf inleveren, uitlenen of verlengen.
Met deze ‘hertekening’ van de bib beoogt men de uitstraling van een nieuw, klantvriendelijk maar zakelijk imago, waarbij ook voldoende aantrekkingskracht op jongeren naar buiten komt. De creatie van een multifunctionele ruimte schept ook mogelijkheden in de samenwerking met scholen en verenigingen.
Het wordt dus wel anders in de bibliotheek van Beersel. Bibliotheekgebruikers krijgen er inhoudelijke antwoorden op hun vragen. De informatiebalie van de bibliotheek kan de bezoekers helpen om te focussen op verdieping, overzichten, verbindingen, contexten … door ze in contact te brengen met in de bibliotheek aanwezige, maar voor hen nog onbekende boeken en tijdschriften, of te verwijzen naar het interbibliothecaire ruilverkeer.
Het mag dan ook zeker worden gezegd: het bibliotheekpersoneel staat zowel elektronisch als wetenschappelijk sterk. Het personeel wordt ook intensief bijgeschoold. En heeft tijd om de mensen te helpen, omdat de bezoekers zelf hun boek in- en uitscannen en terug kunnen bezorgen via een intelligente brievenbus.
Hugo Bousset: “ Schepen Eddy Deknopper heeft uitgelegd dat onze zeer vooruitstrevende bibliotheek- een meesterwerk van ruimtelijke compositie, evolueert van een uitleencentrum naar een beleefbibliotheek. De vernieuwde bib is ingericht volgens klantprofiel. Het materiaal wordt gegroepeerd volgens interesses. “
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mei 2011
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 29 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Hugo Devillé | 05 apr 2024

archief